Utilizarea panourilor solare

Panourile solare colectează energie regenerabilă curată sub formă de lumină solară și transformă această lumină în electricitate, care poate fi apoi utilizată pentru alimentarea dispozitivelor electrice.
Panourile solare constau din mai multe celule solare separate, care constau ele însele din straturi de siliciu, fosfor (care asigură o sarcină negativă) și bor (care asigură o sarcină pozitivă). Panourile solare absorb fotoni și, în același timp, inițiază un curent electric.
Energia rezultată generată de fotonii care lovesc suprafața unui panou solar permite electronilor să scape de orbitele lor atomice și să fie eliberați într-un câmp electric generat de celulele solare, care apoi atrage acești electroni liberi într-un curent direcționat. Întregul proces este cunoscut sub numele de efect fotoelectric.
Casa medie are mai mult decât suficient spațiu pe acoperiș pentru a instala numărul necesar de panouri solare, generând suficientă energie solară pentru a satisface toate nevoile sale de electricitate. Surplusul de energie electrică generată se alimentează în rețeaua principală, plătindu-se singur prin utilizarea energiei electrice pe timp de noapte.
Într-o configurație bine echilibrată conectată la rețeaua electrică, bateria solară generează energie în timpul zilei, care este apoi utilizată în casă noaptea. Programele de măsurare a rețelei permit proprietarilor de panouri solare să primească plata dacă sistemul lor generează mai multă energie decât este necesar în casă.
În sistemele autonome de energie solară, componentele necesare sunt o baterie reîncărcabilă, un controler de încărcare și, în majoritatea cazurilor, un invertor. Bateria solară trimite curent electric continuu prin controlerul de încărcare către baterie. Apoi, energia este furnizată de la baterie la invertor, care transformă curentul continuu în curent alternativ, care poate fi utilizat pentru dispozitive care nu funcționează pe curent continuu. Cu ajutorul unui invertor, dimensiunile panourilor solare pot fi selectate în conformitate cu cele mai mari cerințe de sarcină electrică.
Curentul alternativ poate fi utilizat pentru alimentarea echipamentelor electrice din case sau clădiri comerciale, vehicule, case la distanță, cabane sau sate de vacanță, pentru controlul traficului la distanță, echipamente de telecomunicații, monitorizarea fluxurilor de petrol și gaze și multe altele.
Utilizarea panourilor solare este o modalitate foarte practică de a genera energie electrică în multe scopuri. Iar cel mai evident motiv pentru instalarea panourilor solare este locuirea într-un loc care nu este deservit de rețeaua electrică principală.
Casele și căsuțele la distanță s-au dovedit bine datorită sistemelor de energie solară. Nu mai este nevoie să plătiți taxe uriașe pentru instalarea stâlpilor de alimentare și așezarea cablurilor de la cel mai apropiat punct de acces la rețeaua electrică principală. Un sistem de energie solară este potențial mai ieftin și, cu o întreținere adecvată, poate furniza energie electrică mai mult de trei decenii.
În afară de faptul că panourile solare vă permit să trăiți în afara rețelei, poate cel mai mare avantaj pe care l-ați obține din utilizarea energiei solare este că este atât o sursă de energie curată, cât și regenerabilă. Odată cu apariția schimbărilor climatice globale, a devenit și mai important să facem tot posibilul pentru a reduce presiunea asupra atmosferei noastre ca urmare a emisiilor de gaze cu efect de seră. Panourile solare nu au piese în mișcare și nu necesită practic întreținere. Sunt construite solid și, cu o îngrijire adecvată, vor dura zeci de ani.
Nu în ultimul rând, avantajul panourilor solare și al energiei solare este că, după ce sistemul își recuperează costurile inițiale de instalare, energia electrică pe care o va produce pe durata de viață rămasă a sistemului (15-20 de ani, în funcție de calitatea sistemului) va fi absolut gratuită.
Pentru proprietarii de sisteme solare conectate la rețea, beneficiile încep din momentul punerii în funcțiune a sistemului, eliminând facturile lunare de energie electrică sau, cel mai bine, aducând efectiv proprietarului sistemului venituri suplimentare de la compania electrică. Dacă consumați mai puțină energie decât o produce sistemul dvs. de energie solară, acea putere în exces poate fi vândută companiei electrice.
De asemenea, este de remarcat faptul că în afara planetei noastre, panourile solare s-au dovedit a fi singura sursă de energie electrică. Toate navele spațiale sunt echipate cu panouri solare. Când Soarele le luminează, panourile solare generează energie electrică, care la rândul său este stocată în bateriile de bord și apoi folosită pentru alimentarea echipamentelor în locuri inaccesibile luminii.
Există multe alte utilizări și beneficii ale utilizării panourilor solare pentru a genera electricitate – prea multe pentru a fi enumerate aici. Dar, navigând pe site-ul nostru, vă veți face o idee generală despre cât de versatilă și convenabilă poate fi energia solară.
