Unghiul de înclinare a panoului solar

Unghiul de înclinare a panoului solar

Eficiența de funcționare a oricărei centrale solare depinde de cât de optim este unghiul de înclinare al panourilor sale solare la un moment dat. La determinarea unui astfel de unghi, sunt luați în considerare patru factori – azimut, ora zilei, anotimp și latitudine.
Deoarece în practică nu va fi posibilă menținerea constantă a modulelor în poziția optimă, sarcina proprietarului este să aleagă o poziție în care pierderile vor fi minime.

Azimut

Factorul azimut este considerat cel mai important.
Dacă este imposibil să orientați panourile strict spre sud, cu o creștere a unghiului de înclinare a panourilor solare față de această parte a lumii, productivitatea scade rapid.
Nivelul aproximativ de reducere a eficienței este:
– direcția sud-est și sud-vest-4-5% pentru modelele policristaline și 6-7% pentru monocristaline;
– direcțiile de Est și de Vest sunt de 18-19% și, respectiv, 21-23%;
– direcțiile nord-est și nord-vest sunt peste 35% și 40%.

Este evident că plasarea panourilor cu declinații mari de azimut este impracticabilă din punct de vedere economic și financiar.

Unghiul de înclinare al panourilor solare în raport cu poziția zilnică a soarelui

Datorită mișcării zilnice a Soarelui pe cer, direcția de incidență a razelor pe suprafețele de lucru se schimbă foarte rapid. Teoretic, este posibil să urmăriți această mișcare, dar aceasta va necesita instalarea unor sisteme rotative automate – trackere.
Datorită costului ridicat al acestor structuri, nu are sens să le cumpărați doar în scopul de a „prinde” unghiul ideal de înclinare al panourilor solare pe tot parcursul zilei. Este suficient să montați modulele astfel încât poziția lor staționară să coincidă cu poziția soarelui la amiază, când insolația este maximă.

Influența sezonului

Indiferent de locația centralei solare în latitudine și longitudine, soarele este întotdeauna sus deasupra orizontului vara și scăzut iarna. Diferența dintre înălțimile ambelor arce este destul de mare și, prin urmare, experții recomandă, ori de câte ori este posibil, alegerea unor sisteme care să permită rotirea cel puțin manuală.
În acest caz, este suficient să schimbați unghiul de înclinare a panourilor solare cu propriile mâini de două ori pe an.

în martie-aprilie, panta ar trebui redusă cu aproximativ 10-15 grade;

în septembrie-octombrie, creșteți cu aceeași sumă.

Important! Atunci când cumpărați o centrală solară suficient de puternică, oportunitatea utilizării trackerelor este determinată de ponderea costului acestora în prețul total al stației. Pentru structurile uniaxiale, acesta nu trebuie să depășească 30% din cost. Pentru biaxial-40%.

În cazurile în care panourile vor fi montate pe acoperiș, schimbarea poziției lor este puțin probabil să fie posibilă. Prin urmare, dacă unghiul de înclinare a acoperișului pentru panourile solare este aproape de optim, se recomandă montarea modulelor paralele cu suprafața. Pe pante plate sau prea abrupte, trebuie utilizate structuri de montare înclinate, care ajustează unghiul la valoarea dorită.

Dependență de regiune și latitudine

Ultimul factor fundamental care influențează eficiența este latitudinea geografică a zonei.
Latitudine geografică 0-15° – unghi de înclinare 15°
Latitudine geografică 15-25° – unghiul de înclinare este egal cu latitudinea
Latitudine geografică 25-30° – +5° față de latitudine
Latitudine geografică 30-35° – +10° față de latitudine
Latitudine geografică 35-40° – +15° față de latitudine
Latitudine geografică >40° – +20° față de latitudine

Unghiul de înclinare a panoului solar