Tehnologia PERC
Există mult interes pentru tehnologia PERC în industria solară. Dacă ai auzit acest termen, dar nu ești sigur ce înseamnă, nu ești singur.
PERC înseamnă emițător pasiv și tehnologie cu celule din spate.
Deși tehnologia în sine există de la mijlocul anilor 1980, abia recent a început să fie utilizată la nivel de cercetare. Au fost nevoie de ani pentru ca industria solară în ansamblu să obțină aceeași eficiență.
Acum că sunt disponibile tehnologii avansate, cunoașterea lor vă poate ajuta să decideți dacă este potrivit pentru nevoile dvs. de energie solară. În acest articol, vom explica tot ce trebuie să știți despre tehnologia PERC în ceea ce privește panourile solare.
Ce este PERC în energia solară?
Un om de știință australian pe nume Martin Green și echipa sa de la Universitatea din New South Wales au dezvoltat tehnologia PERC în anii 1980. Această tehnologie ia o celulă solară tradițională și adaugă un strat suplimentar în spatele acesteia. Acest strat suplimentar se numește strat de pasivare.
Deci, cum funcționează o celulă solară PERC? Stratul de pasivare acționează ca o oglindă și reflectă lumina care trece prin panou pentru prima dată. Acest lucru oferă luminii o a doua șansă de a fi absorbită de celula solară și are ca rezultat o absorbție mai mare a radiației solare.
De mulți ani, producătorii de celule solare și-au concentrat toată atenția pe partea frontală a celulei solare. Tehnologia PERC permite ca partea din spate a celulei solare să joace un rol activ.
Care sunt avantajele panourilor solare PERC?
Celulele solare PERC sunt benefice din mai multe motive. Principalul avantaj este că ating niveluri de eficiență mai ridicate decât celulele solare tradiționale. Tehnologia PERC permite celulei solare să absoarbă mai multă lumină, crescând eficient producția de energie. Deși sunt necesari pași suplimentari în procesul de producție, eficiența sporită merită.
Un alt avantaj al celulelor solare PERC este că vă oferă mai multă flexibilitate. Tehnologia PERC funcționează bine în condiții de lumină scăzută și temperaturi ridicate. Cu o densitate de energie mai mare pe metru pătrat decât celulele solare tradiționale, puteți utiliza celule solare PERC pentru a obține puterea dorită cu mai puține panouri. Aceste atribute fac posibilă utilizarea energiei solare în spații sau locuri în care altfel ar putea părea nepotrivită.
Capacitatea de a obține aceeași performanță cu mai puține panouri are ca rezultat economii de costuri. Este întotdeauna de dorit să vă puteți atinge obiectivele energetice pentru mai puțini bani. Pentru unele proiecte, aceste economii de costuri pot însemna diferența dintre utilizarea solară și doar visarea la asta.
Cum sunt diferite celulele solare PERC?
La prima vedere, este posibil să nu observați diferențe evidente între o celulă solară PERC și o celulă solară PV tipică. Designul ambelor tipuri de celule este același și ambele folosesc radiația solară de intrare pentru a genera un flux de electroni.
Principala diferență dintre celulele solare PERC și celulele fotovoltaice monocristaline este stratul suplimentar de pasivare de pe partea din spate a celulei solare. Acest strat crește producția de energie a panoului prin creșterea eficienței.
Vă întrebați cum celulele solare PERC îmbunătățesc eficiența? Iată trei moduri prin care pasivarea suprafeței din spate îmbunătățește eficiența:
1.Reflectează lumina înapoi prin celula solară
Stratul de pasivare de pe suprafața din spate acționează ca o oglindă și reflectă lumina care trece prin celula solară fără a fi absorbită prima dată. Acest lucru oferă celulei solare o a doua șansă de a absorbi lumina.
Această a doua încercare de absorbție înseamnă că mai multă radiație solară va fi direcționată către element.
Același element este capabil să producă mai multă energie, rezultând o eficiență crescută.
2.Absorbția de căldură este redusă
Un alt avantaj al stratului de pasivare de pe celulele solare PERC este că reflectă lumina cu o anumită lungime de undă. Placile de siliciu din celulele solare nu pot absorbi lumina cu o lungime de undă mai mare de 1180 nanometri.
Aceasta înseamnă că într-o celulă tradițională, undele de lumină cu lungime de undă mai lungă sunt absorbite de stratul din spate al celulei solare. Absorbția luminii aici are ca rezultat o căldură crescută și, ca produs secundar, o eficiență scăzută.
În schimb, stratul de pasivare de pe suprafața din spate a unei celule solare PERC este proiectat să reflecte aceste lungimi de undă mai mari de lumină, astfel încât să nu fie absorbite de celula solară. Astfel, energia termică din celula solară este redusă și, ca urmare, crește eficiența.
3.Recombinarea electronilor scade
Un al treilea mod în care stratul de pasivare de pe suprafața din spate poate îmbunătăți eficiența este că reduce „recombinarea electronilor”. Electronii tind să se recombine și, atunci când o fac, blochează fluxul liber al electronilor în întreaga celule solare, reducând eficiența. Stratul de pasivare adăugat într-o celulă solară PERC reduce recombinarea electronilor, iar această reducere îmbunătățește eficiența.
Ce este panoul solar PERC?
Panoul solar PERC este cel mai eficient panou solar disponibil. Când se compară panourile solare monocristaline și policristaline, panourile monocristaline au o eficiență mai mare. Adăugând tehnologie PERC la acest panou solar deja superior, puteți genera cu 6-12% mai multă energie cu acest panou decât cu panourile solare convenționale.
Trebuie remarcat faptul că panourile solare PERC nu sunt la fel cu panourile solare cu două straturi. Panourile bifaciale sunt realizate folosind celule solare bifaciale care sunt capabile să absoarbă lumina soarelui de pe ambele părți ale panourilor.
Cum sunt fabricate celulele solare PERC?
Producătorii produc celule solare PERC adăugând doi pași suplimentari la procesul de fabricație a celulelor solare. Ambii acești pași au loc în câmpul de suprafață din spate (BSF) al celulei solare.
Primul pas este aplicarea unei pelicule de pasivare pe suprafața din spate, care este un strat pasiv dielectric. Odată aplicată, pelicula de pasivare a suprafeței din spate este gravată cu substanțe chimice sau cu laser pentru a expune buzunarele minuscule din strat. Aceste buzunare permit panoului să absoarbă mai multă lumină.
Același echipament folosit pentru celulele solare tradiționale poate fi folosit pentru a produce celule solare PERC, ceea ce înseamnă că liniile de producție nu trebuie să investească în echipamente noi. Acest lucru permite producătorilor să producă produse de calitate superioară fără a crește semnificativ costurile de producție.