Surse regenerabile de energie

Surse regenerabile de energie

Dorința statelor de a îmbunătăți nivelul de trai provoacă multe consecințe externe asupra mediului, dintre care una este creșterea consumului de combustibili fosili, care, la rândul său, provoacă schimbări climatice accelerate.
Deși această dorință este de înțeles, insecuritatea resurselor petroliere rămâne o problemă energetică din ce în ce mai îngrijorătoare.

În acest sens, o schimbare bruscă a balanței energetice mondiale va avea loc atunci când resursele de petrol se vor epuiza.
Dezvoltarea surselor alternative de energie la acești combustibili fosili devine o opțiune din ce în ce mai atractivă pentru umanitate.
Cărbunele rămâne principala sursă de producere a energiei electrice la nivel mondial.
Știind că aceasta este cea mai poluantă sursă de energie pentru mediu, omenirea trebuie să schimbe balanța energetică.
În prezent, aproape 3/4 din electricitatea mondială este generată din surse de energie neregenerabile.
Potrivit statisticilor, sursele de energie regenerabilă sunt cel mai puțin utilizate de țările cu o populație mare.

Energia solară fotovoltaică câștigă semnificativ în fața combustibililor fosili tradiționali, dar pierde în comparație cu alte surse de energie regenerabilă.
Acest lucru se datorează în principal faptului că producția de panouri solare se realizează folosind procese industriale consumatoare de energie și poluante, care generează o cantitate mare de deșeuri.
Totuși, trebuie menționat că sursele de energie regenerabilă cu amprentă ecologică mai mică sunt mult mai scumpe decât energia solară cu aceeași cantitate de energie produsă și că este foarte dificil să le adaptezi la scara gospodăriei, în principal din cauza obstacolelor legislative. Și acest lucru, la rândul său, limitează semnificativ plasarea acestora în zone rezidențiale.

Energia solară este soluția cea mai viabilă pentru oameni și mediu la scară casnică.
Unul dintre principalele motive pentru creșterea investițiilor în energia solară este, fără îndoială, faptul că panouri solare (instalaţii) și-au pierdut constant din valoare în ultimii ani.
Astfel, perioada de amortizare a unui sistem de energie solară devine din ce în ce mai scurtă, până la punctul în care depășește chiar perioada de amortizare a combustibililor fosili.

panouri solare instalaţii