Stație fotovoltaică

Stație fotovoltaică

O stație fotovoltaică transformă energia luminii solare – ultraviolete în electricitate, acumulând-o în baterii. Utilizarea unei stații fotovoltaice este posibilă nu numai pe vreme însorită sau înnorată, ci și pe timp de noapte.

O stație fotovoltaică este formata din urmatoarele componente:

Modulul fotovoltaic transformă energia luminii naturale în energie electrică. Modulele fotovoltaice folosesc proprietatea semiconductorilor pe baza de cristale de siliciu. În funcție de aplicație, modulele fotovoltaice se pot conecta în serie, paralel sau combinate. Suprafața pentru instalarea modulelor fotovoltaice poate varia de la câțiva metri pătrați până la câteva hectare.
Controlerul de încărcare a bateriei monitorizează încărcarea și descărcarea bateriilor. Este, de asemenea, un element integrant al unei stații fotovoltaice, de care depinde nu numai performanța sistemului, ci și eficiența conversiei luminii solare în energie electrică.
Bateria stochează energie electrică și atenuează fluctuațiile de tensiune care apar din cauza schimbărilor de iluminare. Bateria este parte integrantă a unei centrale fotovoltaice și servește la stocarea energiei pentru a o returna pe timp de noapte, precum și atunci când există o lipsă de energie solară (de exemplu, pe vreme înnorată). Durata maximă de viață a bateriei unei stații fotovoltaice depinde de capacitatea bateriilor.
Invertorul transformă curentul continuu în curent alternativ. Datorita faptului ca aparatele electrice folosesc curent alternativ, in timp ce panourile solare produc curent continuu, invertorul este una dintre componentele principale ale unei centrale fotovoltaice.

Dacă este necesar, stațiile fotovoltaice sunt echipate cu lămpi LED cu o putere de 3 W și 5 W.

Scopul stației fotovoltaice:

– iluminat și alimentare cu energie electrică a spațiilor private – clădiri rezidențiale și cabane;
– iluminat și alimentare cu energie electrică a localurilor publice – școli, spitale, birouri;
– alimentarea cu energie a gospodăriilor și a altor complexe;
– iluminarea teritoriilor – parcuri, gradini, curti, drumuri, străzi;
– alimentarea cu energie electrică a echipamentelor de telecomunicații;
– alimentarea cu energie a echipamentelor medicale;
– alimentarea cu energie a electrocasnicelor, laptopurilor, telefoanelor etc.

Stație fotovoltaică