Soluţii pentru independenţa energetică

soluţii pentru independenţa energetică

Pe lângă beneficiile economice clare, panourile solare contribuie, de asemenea, la reducerea sarcinii asupra sistemului climatic.
Există o tendință de creștere a valurilor de căldură în Moldova care determină un consum crescut de energie electrică pentru răcirea spațiului.
Acest lucru intensifică nevoia de generare suplimentară de energie electrică din gaze fosile, a căror extracție și ardere, la rândul lor, nu fac decât să agraveze problemele schimbărilor climatice.

Centralele termice tradiționale care funcționează cu combustibili fosili sunt o sursă nesustenabilă de energie și sunt cele care ne alimentează casele, birourile, magazinele și alte clădiri.
Utilizarea acestui tip de energie se explică prin faptul că majoritatea centralelor funcționează încă cu combustibili fosili.
Cu toate acestea, necesitatea revizuirii acestei abordări devine din ce în ce mai urgentă.

Un exemplu de cât de important este căutarea surselor de energie alternative și durabile poate fi văzut în august 2021, când Moldova a cunoscut căldură extremă, ceea ce a dus la creșterea cererii de aer condiționat.
Acest lucru a cauzat o suprasolicitare a sistemului energetic, iar consumul record de gaze a fost înregistrat în sistemul energetic al municipiului Chișinău.

Utilizarea panourilor solare în generarea de energie nu numai că reduce dependența de resursele care nu sunt ecologice, dar contribuie și la o mai bună climă, ceea ce reprezintă un avantaj incontestabil față de sursele tradiționale de energie.

Beneficiul energiei derivate din surse solare este natura sa regenerabilă, ceea ce înseamnă că nu este nevoie de extragerea și arderea combustibililor fosili, care sunt limitate în rezervele lor în întreaga lume.
În plus, utilizarea panourilor solare nu emite gaze cu efect de seră, care sunt principalele cauze ale schimbărilor climatice.
Cu alte cuvinte, cu cât energia lumii trece mai repede către surse regenerabile, inclusiv energia solară, cu atât mai mult putem preveni efectele negative ale schimbărilor climatice, cum ar fi creșterea rapidă a nivelului râurilor, inundațiile, ploile abundente, secetele, căldura extremă și alte manifestări. a crizei climatice.

O creștere a numărului de panouri solare în Republica Moldova ar reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră de la instalațiile energetice și industriale, drept urmare și calitatea aerului din republică s-ar îmbunătăți.
Țara se confruntă cu provocări severe legate de criza climatică, cum ar fi secetele și valurile de căldură extreme.
Toate acestea se datorează nivelurilor ridicate de emisii de gaze cu efect de seră care provoacă încălzirea globală.
În acest context, panourile solare pot reduce impactul negativ asupra sistemului climatic prin reducerea sarcinii asupra acestuia.

independenţa energetică a Moldovei