Simulator solar

Simulator solar

Tehnologia este o creație grozavă – spunem asta pentru că există ceva interesant care te va face să fii entuziasmat de tehnologie!
Testele pentru radiațiile UV au fost efectuate încă din secolul al XIX-lea, când oamenii de știință au aflat pentru prima dată despre efectele acesteia. Mulțumită celor mai recente progrese tehnologice!
Testarea UV poate fi folosită în multe moduri pe care nu le-am fi imaginat niciodată în secolul al XIX-lea. Cu simulatorul solar și alte dispozitive avansate, acum putem folosi această tehnologie pentru a măsura cu exactitate impactul razelor ultraviolete ale soarelui asupra multor obiecte.
Acum s-ar putea să vă întrebați ce este un simulator solar. Veți afla despre asta când veți citi acest articol!

Ce este un simulator solar?

Un simulator solar, cunoscut și sub numele de soare artificial, este un dispozitiv care produce lumină foarte asemănătoare cu lumina naturală a soarelui.

Funcția principală a unui simulator solar este de a crea condiții experimentale controlate pentru testarea celulelor solare, creme de protecție solară, polimeri și alte produse.

Tipuri de simulatoare solare

Pentru a obține o înțelegere mai profundă a simulatoarelor solare, trebuie să cunoașteți tipurile acestora. Simulatoarele solare sunt disponibile în trei versiuni principale:
– Simulator continuu
– Simulator de bliț
– Simulator de impulsuri

№1. Simulator continuu

Simulatorul continuu este cel mai adesea folosit pentru teste de intensitate redusă. Cel mai uimitor fapt este că intensitatea sa variază de la mai puțin de un soare la mai mulți sori.
Simulatoarele de energie solară cu undă continuă combină mai multe tipuri de lămpi (cum ar fi surse cu arc și lămpi cu halogen) pentru a extinde spectrul în regiunea infraroșu.

№2. Simulator de bliț

Următoarea versiune a simulatorului solar este simulator de bliț. Include becuri pentru bliț și este comparabilă ca calitate cu fotografia cu bliț.
Simulatorul blițului este utilizat de obicei pentru testarea de intensitate ridicată. Poate ajunge la câteva mii de sori, ceea ce se realizează în câteva milisecunde.
Care este caracteristica sa cea mai importantă? De exemplu, acest dispozitiv este adesea folosit pentru a preveni acumularea inutilă de căldură în gadgetul testat.

№3. Simulator de impulsuri

Tipul final de simulator solar este simulatorul solar cu impulsuri, care folosește un obturator pentru a bloca și debloca imediat lumina dintr-o sursă continuă. De obicei, durata impulsului variază de la 100 la 800 milisecunde (ms).

Simulator solar: care sunt tipurile sale?

Simulatoarele solare pot varia în funcție de lungimea de undă și variațiile luminii. Diferite tipuri de lămpi sunt folosite ca surse de lumină în simulatoarele solare.
Aceste lămpi determină lungimea de undă a sistemului de transmisie, iar filtrele optice pot modifica lungimea de undă. Optica fasciculului determină eficiența și modelul direcțional al luminii.
Pe baza acestor caracteristici, simulatoarele solare sunt, în general, împărțite în trei categorii: A, B sau C. Caracteristicile lor includ:
– asemănarea lungimii de undă cu lumina soarelui,
– neuniformitatea fasciculului luminos,
– stabilitatea pe termen lung a fasciculului luminos.
Dacă clasa și limitele acestor caracteristici nu sunt menționate nicăieri, cel mai probabil va fi o sursă de lumină xenon mai degrabă decât un simulator de energie solară.

Lămpi utilizate în simulatoare solare

Simulatoarele solare folosesc diferite lămpi pentru iluminare constantă:
– Xenon: Lampa cu arc cu xenon este cea mai populară lampă folosită în simulatoarele de energie solară continuă și intermitentă. Aceste lămpi oferă o gamă de iluminare strălucitoare, nefiltrată, care amintește de lumina naturală a soarelui.
– Lampă cu halogenuri metalice: Lampa cu arc cu halogenuri metalice este utilizată în principal în sistemele de iluminat pentru cinema și televiziune. Aceste lămpi sunt folosite în gadget-uri care necesită stabilitate temporară și apropierea de lumina zilei.
– Lampa cu halogen cu tungsten de cuarț (QTH) produce lungimi de undă care se pot potrivi îndeaproape cu radiația produsă de soare. Cu toate acestea, de obicei are o temperatură de culoare mai mică decât soarele real.
– LED: Diodele emițătoare de lumină sunt una dintre cele mai recente invenții în domeniul simulatoarelor solare. Ele pot produce radiații solare artificiale eficiente din punct de vedere energetic.

Radiația UV de la simulatorul solar: riscuri și pericole

În ciuda numeroaselor beneficii ale simulatoarelor solare, există mai multe riscuri și pericole asociate cu acestea. Ei emit raze UV ​​prin radiații vizibile și infraroșii. Radiațiile UV prezintă cel mai mare risc pentru sănătatea umană.
Chiar și munca pe termen scurt fără echipament de protecție poate provoca vătămări grave. Prin urmare, este important să se stabilească limitele maxime de expunere și să se definească limite.

Riscuri suplimentare asociate cu simulatoarele solare

Există mai multe riscuri suplimentare asociate cu utilizarea simulatoarelor solare. Să ne aprofundăm în aceste riscuri.

Explozia lămpii
Lămpile cu arc, atunci când sunt utilizate cu simulatoare de energie solară, conțin gaz de înaltă presiune care poate exploda dacă sunt utilizate incorect. Nu atingeți panoul de sticlă al lămpii.
Amprentele trebuie curățate cu alcool izopropilic și o cârpă proaspătă, altfel carcasa lămpii poate deveni mai puțin durabilă.
Instalați lampa folosind tensiunea de cablare corectă. Când strângeți conexiunile electrice, evitați solicitarea componentelor din sticlă.
Când lampa ajunge la sfârșitul duratei de viață, înlocuiți-o. Este important să înlocuiți o lampă veche, întunecată, deoarece aceasta crește riscul de explozie.

Mercur (Hg)
Lămpile cu arc pe bază de mercur sunt utilizate în mai multe simulatoare solare (Hg sau HgXe). Această toxicitate a mercurului se poate răspândi în aer dacă lampa crapă sau explodează. Prin urmare, se recomandă să discutați cu un expert din industrie despre manipularea corectă a contaminării cu mercur.

Dacă termenul „simulator solar” ți se părea străin înainte, sperăm că, după ce ai citit acest articol, acum știi totul despre el.
Simulatorul de energie solară este utilizat pentru a analiza lungimea de undă și iradința radiației solare.
Deși există riscuri asociate cu aceasta, acestea se realizează doar dacă dispozitivul este manipulat cu neglijență. Manipularea atentă elimină toate riscurile și dezavantajele.

Simulator solar