Radiația solară și fluxul solar

fluxul solar

Radiația solară, sau mai simplu, lumina soarelui, este o resursă energetică inepuizabilă. Așadar, de ce să nu profitați de energia solară și să puneți capăt facturilor de energie în creștere vertiginoasă?
Multe dispozitive pot colecta radiația solară, pot calcula fluxul solar și o pot transforma în energie utilizabilă, cum ar fi căldura și electricitatea.
Fluxul solar nu este altceva decât radiația solară într-o zonă dată. Viabilitatea tehnică și rentabilitatea sistemelor alimentate cu energie solară depind în mare măsură de locul de instalare sau de prezența radiației solare.

Ce influențează radiația solară într-un anumit loc?

Sezonul, ziua, latitudinea, topografia și atmosfera afectează intensitatea razelor solare în orice punct dat. De exemplu, norii, praful și vaporii de apă afectează cantitatea de lumină solară care lovește locația dvs. în orice locație dată.
Umbrirea regională, cum ar fi cea creată de copaci sau clădiri, nu este luată în considerare la estimarea fluxului solar.

Tipuri de radiații solare-directe și împrăștiate.
Când lumina soarelui trece prin atmosferă, o parte din ea absoarbe, împrăștie și reflectă:
– Nori
– Particule de aer
– Molecule de apă
– Praf \ poluanți
– Dezastre naturale legate de poluarea aerului, cum ar fi incendiile forestiere și erupțiile vulcanice

Aceste fenomene reduc cantitatea de flux solar natural și sunt astfel numite radiații solare împrăștiate.
Radiația solară directă este un tip de radiație solară care ajunge direct la suprafața Pământului. Radiația solară globală este suma atât a radiației solare împrăștiate, cât și a celei directe.

Dispozitivele alimentate cu energie solară au nevoie de lumina directă a soarelui?

Dacă camera dvs. nu se încadrează în zona” lumina soarelui”, ați putea crede că panourile solare nu vă vor potrivi. Dar nu e adevărat.
Deși panourile solare funcționează cel mai eficient atunci când sunt expuse la lumina directă a soarelui, ele sunt, de asemenea, capabile să genereze electricitate cu mai puțină lumină solară.
Cu toate acestea, eficiența producției de energie electrică va fi mai mică. Acest lucru se datorează faptului că panourile solare necesită 1000 W/m2 de flux solar pentru a funcționa la eficiență maximă.

Panourile solare pot fi folosite la umbra?

Panourile solare pot funcționa la umbră, dar vor genera mai puțină energie electrică decât în ​​condiții ideale.
Următoarele criterii vor determina exact modul în care umbrirea vă va afecta sistemul de energie solară.
– Durata umbririi
Cantitatea de energie electrică generată de panourile solare va scădea pe măsură ce acestea sunt plasate la umbră. Rețineți că din cauza direcției în schimbare constantă a razelor soarelui, nivelurile de lumină solară și umbra se schimbă.
– Tehnologia panourilor solare
Panourile solare mai moderne sunt mai puțin afectate de umbra parțială utilizând tehnologia jumătate fotovoltaică.

De cât flux solar au nevoie panourile solare pentru a fi rentabile?

Conform regulii obișnuite, sistemul solar ar trebui să primească lumina directă a soarelui de la 11:00 la 14:00, deoarece acestea sunt orele de vârf ale luminii solare.
În mod ideal, panourile solare produc electricitate din lumina soarelui între orele 9:00 și 16:00.

Avantajele și dezavantajele sistemelor solare fotovoltaice.

Totul are avantajele și dezavantajele sale, la fel ca panourile solare. Sistemele solare fotovoltaice oferă multe avantaje, dar au și anumite limitări. Să ne uităm la ambele din punctul de vedere al fluxului solar.

Avantaje:
– Razele soarelui sunt principala sursă de energie, deci nu este nevoie să vă faceți griji cu privire la lipsa acesteia.
– Ca urmare a radiației solare, nu există emisii de CO2, deoarece nu emite poluanți.
– Indiferent unde vă aflați, puteți produce energie solară într-un mod descentralizat, deoarece radiația solară este prezentă peste tot.
– Introducerea tehnologiei fotovoltaice solare modulare crește răspândirea sistemelor fotovoltaice pe măsură ce crește cererea de energie electrică.

Dezavantaje:
– Sistemele solare fotovoltaice sunt adesea o opțiune rentabilă pentru a furniza cantitatea mare de energie necesară. Cu toate acestea, costurile inițiale pot să nu fie o sarcină ușoară.
– Vremea, din nou, poate fi o limitare într-o oarecare măsură. În timpul sezonului ploios, cantitatea de flux solar scade. Aceasta înseamnă că panourile vor produce comparativ mai puțină energie.
– Pot apărea probleme cu locația de instalare a panourilor solare. În funcție de locația dvs., pot fi disponibile cantități diferite de radiații solare. Există mult mai multă radiație solară în unele regiuni decât în altele. Dar acest lucru poate fi, de asemenea, manipulat. Unghiul de înclinare al panourilor este reglat astfel încât în timpul orelor de vârf ale activității solare să rămână aproape perpendicular pe soare.

În concluzie, trebuie abrogat faptul că este posibil să se utilizeze eficient energia solară pentru a genera energie electrică folosind panouri solare care folosesc radiația Soarelui. Există diverse aspecte ale acestei metode, dar, în general, utilizarea radiației solare pentru a reduce nevoile de energie ale oamenilor este o alegere bună.

Radiația solară