Prețuri panouri solare

Prețuri panouri solare

Cât va costa instalarea panourilor solare în Moldova în anul viitor: factori cheie.

O furtună se apropie de orașul tău, iar viteza vântului atinge 100 km/h. Ce se întâmplă cu sistemul tău solar?
Numeroase umbre din clădirile din jur continuă să se ascundă peste panourile solare – dar cum rămâne cu producția de energie solară?
Acestea nu sunt situații deloc puțin probabile. Lucrul interesant este că toate pot fi îngrijite dacă sistemul solar este instalat corect. Acest lucru ne aduce la câteva dintre cele mai puse întrebări: Care este costul instalării unui panou solar? Și cel mai important, ce factori influențează costul instalării panourilor solare pentru o casă?
Te găsești în liga oamenilor cu astfel de întrebări? Dacă da, atunci această postare detaliată vă va învăța tot ce trebuie să știți despre sistemele de energie solară, componentele acestora, costurile de instalare a panourilor solare și multe altele.

Sistemul de energie solară și componentele sale

Un sistem de energie solară sau un sistem de panouri solare este o aranjare a diferitelor componente într-o ordine specifică care ajută la generarea energiei solare și la furnizarea în siguranță a acesteia pentru a rula aparatele electrocasnice.
Există în principal trei tipuri de sisteme solare: conectat la rețea, în afara rețelei și hibrid.
– Sistemele de panouri solare legate la rețea sunt conectate la rețeaua electrică. Nu au baterii.
– Sistemele de panouri solare autonome au baterii. Nu sunt conectați la rețea.
– Sistemele de panouri solare hibride au baterii și sunt, de asemenea, conectate la rețea.
Dintre toate aceste tipuri, sistemul solar legat de rețea este cel mai utilizat pentru instalațiile rezidențiale din Moldova.
Cu toate acestea, permiteți-ne acum să vă prezentăm diferitele componente ale unui sistem de energie solară. De asemenea, vă va limpezi mintea cu privire la costul instalării unui panou solar și de ce variază.
Sistemul solar este format din:
– Panouri solare
– Structuri de montaj
– Invertor solar
– Cutii de joncțiune de curent alternativ și continuu
– Cabluri de curent alternativ și curent continuu
– Accesorii solare (tăvi de cablu sau conducte, cabluri de împământare, paratrăsnet și conectori MC4)
Să înțelegem rolul individual al fiecăreia dintre aceste componente și modul în care acestea contribuie la costul total al unei instalații solare.

№1. Panouri solare
Cunoscute și sub denumirea de module solare, acestea sunt panouri solare care captează lumina soarelui și o transformă în curent electric. Curentul pe care îl produc este sub formă de curent continuu.
Ele vin în următoarele trei tipuri:
Panouri solare policristaline: Acestea sunt formate din multe cristale de siliciu și eficiența lor variază de la 16% la 17%. Prețul actual de piață al panourilor policristaline este de aproximativ 0,25 euro pe watt.
Panouri solare monocristaline: Acestea sunt realizate dintr-un singur cristal de siliciu și eficiența lor variază de la 19% la 21%. Prețul actual de piață al panourilor mono este de aproximativ 0,31 euro per watt.
Panouri solare duble: Acestea sunt realizate din monocelule atât pe față, cât și pe spate. În consecință, sunt cele mai eficiente și mai scumpe tipuri. Eficiența lor ajunge la 22%. Prețul actual de piață pentru panourile bifaciale este de aproximativ 0,33 euro per watt.
Vă rugăm să rețineți: prețurile panourilor solare pe watt pot varia ușor în funcție de condițiile pieței.
Există, de asemenea, panouri subțiri de film. Eficacitatea lor este relativ scăzută. În consecință, acestea nu sunt foarte utilizate pe scară largă în sistemele solare din Moldova.

№2. Structuri de montaj
Următoarea componentă în linie sunt structurile de montare. Deasupra lor sunt instalate panouri solare. Ele sunt împărțite în două tipuri principale:
– Structuri de montaj din otel zincat la cald pentru acoperisuri din elemente din beton armat
– Structuri pentru fixarea șinelor de acoperiș din aluminiu din tablă
De obicei, pentru un acoperiș din elemente de beton armat, se preferă o structură de instalare cu o înălțime de 1 până la 2 metri. Cu cât structura de montare este mai înaltă, cu atât este mai puțin probabil ca umbrele să cadă pe partea de sus a panourilor.
Structurile de montare trebuie să reziste la viteze mari ale vântului. Structurile de instalare prefabricate sunt cele mai bune din clasă.
Panourile solare ar trebui să fie orientate spre sud, deoarece direcția de sud primește lumina solară maximă. Structurile de montare trebuie să asigure un unghi ideal de înclinare a panourilor.
Desigur, calitatea instalării structurilor (înclinarea acestora, precum și înălțimea) afectează costul instalării unui panou solar.

№3. Invertor Solar
Fără un invertor solar, sistemul dvs. solar va fi inutil, deoarece invertorul solar este cel care transformă curentul continuu în curent alternativ. Aparatele de uz casnic pot fi alimentate numai cu curent alternativ.
Cele mai populare două tipuri de invertoare solare sunt invertoarele cu șiruri și micro invertoarele. Aceasta din urmă este cea mai recentă tehnologie și mai scumpă. Astfel, tipul de invertor pe care îl alegeți va afecta din nou costul instalării unui sistem solar.

№4. Cutii de joncțiune de curent alternativ și continuu
Cablurile de curent continuu care transportă curent continuu trebuie să fie izolate în cutia de distribuție de curent continuu.
Rețineți că cablurile de curent continuu pot transporta tensiuni de până la 1000 volți. Prin urmare, izolarea este obligatorie. În acest scop sunt utilizați numai conectori MC4.
Cablurile de curent alternativ care transportă curent alternativ trebuie izolate în cutia de racordare de curent alternativ. Acest lucru este important pentru a oferi protecția necesară împotriva supratensiunii.
Lungimea cablului poate varia foarte mult în funcție de înălțimea clădirii. O casă cu trei etaje va necesita de două ori mai mult cablu decât o casă cu un etaj. Prin urmare, costul instalării unui panou solar va varia în consecință.

№5. Accesorii pentru panouri solare
– Cablurile de curent alternativ și de curent continuu trebuie direcționate corespunzător în conducte pentru transmiterea în siguranță a curentului electric.
– Paratrăsnetul trebuie să fie la o înălțime de cel puțin 1 metru deasupra panourilor.
– Tijele de împământare trebuie să fie distanțate la 2-3 metri.
Având în vedere atât de multe componente complexe – și aranjate într-un anumit fel – cu siguranță va afecta costul instalării unui panou solar.

Cât costă instalarea unui panou solar?

Costul instalării unui panou solar depinde de următorii factori:
– Capacitatea proiectului
– Tipul de instalare (înălțimea clădirii și terenul)
– Tip de panouri, invertoare și structuri de montaj
– Lungimea cablului
Deoarece sunt atât de mulți factori implicați, ar trebui să fie clar că costul instalării unui panou solar va varia de la proiect la proiect.

Gama generală de costuri pentru instalarea panourilor solare este:
– Sistem solar de 1 kW: de la 700 la 1100 euro.
– Sistem solar de 2 kW: de la 1400 la 1800 euro.
– Sistem solar de 3 kW: de la 1800 la 2400 euro.
– Sistem solar de 4 kW: de la 2400 la 3200 euro.
– Sistem solar de 5 kW: de la 3000 la 4000 euro.
– Sistem solar de 10 kW: de la 6000 la 8000 euro.
Vă rugăm să rețineți:
– Costul de mai sus pentru instalarea panourilor solare în casa dumneavoastră nu include niciun serviciu suplimentar pe care le puteți achiziționa.
– Discutați întotdeauna aceste caracteristici cu vânzătorul înainte de a face o achiziție, astfel încât să cunoașteți costul exact al instalării panoului solar pe care va trebui să îl plătiți.

Există costuri suplimentare – ce factori afectează costul instalării unui panou solar?

Da, după cum am menționat, costul instalării panourilor solare pe acoperiș nu va fi același pentru toată lumea. Iată o scurtă prezentare generală a factorilor care afectează costul unei instalații solare:
– Capacitatea proiectului
– Servicii aditionale
– Locație
– Lungimea cablurilor utilizate
– Tipul de panou solar și invertor pe care îl cumpărați
– Tipul structurilor de montaj utilizate
– Dimensiunea structurilor de montaj
– Înălțimea clădirii

Care este sfera de activitate a unui instalator de energie solară în Moldova?

Companiile de instalații solare sunt responsabile pentru:
-Inspecția acoperișului
– Selectarea locației ideale de instalare
– Sugestie de tip și dimensiune de modul
– Sugestie tip invertor
– Sugestie de tip de structură de instalare
– Instalarea panourilor solare
– Cablajul invertorului
– Cablajul bateriei (dacă sistemul solar este autonom sau hibrid)
– Împământare
– Furnizarea unui contract anual de întreținere

Există mulți factori care influențează costul instalării panourilor solare. Sperăm că inițiativa noastră sinceră de a vă ajuta să înțelegeți toți acești factori v-a ajutat să vă clarificați îndoielile.
Trecerea la energia solară este nevoia oră.

Prețuri panouri solare