Plăci solare

Plăci solare

Știați că principalele componente ale celulelor solare sunt plăcile solare?
Mai mult de jumătate din siliciul pur utilizat este reciclat pentru a produce plăci solare.
Celulele solare constau în mare parte din napolitane subțiri de siliciu, care sunt destul de scumpe, deoarece fabricarea lor necesită mult timp și energie.
Să aflăm mai multe despre modul în care sunt produse celulele solare și care este rolul plăcilor solare în acest proces.

Lanțul de producție al industriei fotovoltaice, care se extinde de la cuarț la celule solare, include de obicei trei mari categorii de întreprinderi.
Ei sunt specializați fie în întregul lanț de aprovizionare, fie în segmentele sale individuale:
– Producătorii de celule solare pe bază de cuarț sunt întreprinderi care controlează în esență întregul lanț de aprovizionare.
– Producătorii de plăci solare pe bază de cuarț sunt întreprinderi care controlează întregul proces de producție, până la tăierea plăcilor de siliciu. După aceea, vând aceste plăci întreprinderilor care au echipamente pentru producerea de celule solare.
– Producătorii de panouri fotovoltaice cu instalațiile lor de asamblare placă-celulă reglează calitatea și costul celulelor solare. Această categorie, de fapt, se referă la companiile care produc module fotovoltaice solare.

Deci, ce tipuri de plăci solare produc acești producători? Să aflăm!

Tipuri de plăci solare

În funcție de cerințele și afacerea dvs. specifice, puteți utiliza plăci diferite.
Plăcile solare monocristaline sunt cele mai comune tipuri de plăci solare. Acestea vin în trei tipuri principale, inclusiv:
– Tipul A: cea mai populară formă de plăci solare, tipul A, are un nivel de puritate de 99,999%. Este folosit în smartphone-uri, înregistroare video și dispozitive de stocare pe computer. Acest lucru este crucial și pentru alte dispozitive care necesită densitate și funcționalitate ridicate.
– Tip B: datorită purității sale ridicate, tipul B este mai dificil de creat decât tipul A. cu toate acestea, este utilizat în biosenzori și echipamente color de înaltă calitate.
– Tip C: Această placă, o alternativă mai puțin costisitoare la tipul B, are o puritate mai mică de 99,999 la sută. Dar satisface majoritatea aplicațiilor. Este folosit în crearea de cipuri logice. Această placă solară furnizează energie circuitelor integrate, astfel încât computerele și smartphone-urile pot transmite date și pot efectua operațiuni.

Cum se transformă plăcile solare în celule solare?

Acesta este un proces complex care include o serie de etape. Să le privim unul câte unul.

1.Verificare preliminară
Plăcile solare din siliciu netratat sunt verificate pentru absența defectelor precum zgârieturi, fisuri și fracturi.
Fiecare placă solară este deschisă după testare și apoi spălată cu săpun industrial. Acest lucru va ajuta la scăderea reziduurilor metalice sau a altor deșeuri care pot afecta funcționarea plăcilor solare.
2.Texturare
Plachetele de siliciu sunt la suprafață după inspecție și spălare. Astfel, se previne pierderea reflexiei luminii primite (lumina incidentă), ceea ce crește eficiența plăcilor.
Acest lucru indică faptul că lumina incidentă nu este reflectată sau împrăștiată în mediu. Cu toate acestea, încă aterizează la suprafață după ce a sărit
Cea mai populară metodă de texturare a plăcilor solare este texturarea piramidală aleatorie. Această metodă face posibilă obținerea unei structuri cristaline îngrijite și ordonate de siliciu monocristalin.
Este mai ușor pentru electroni să se deplaseze prin celule din cauza acestui aranjament de atomi.
3.Eliminarea acidului
Plăcile solare sunt supuse spălării acide după texturare. În această etapă, toate reziduurile de murdărie după texturare sunt îndepărtate de pe părțile frontale ale plăcilor. La curățarea cu acid, se pot folosi doi pași:
– straturile de siliciu sunt oxidate de abur, astfel încât pot fi îndepărtate prin gravare.
– depozitele metalice de pe suprafață sunt îndepărtate prin colectarea acestora.

Rezumând, se poate observa că plăcile solare sunt un set de substanțe semiconductoare având forma unui disc fragil și realizate din siliciu. Este unul dintre cei mai comuni semiconductori folosiți astăzi.
Celulele solare pe bază de siliciu și circuitele electronice integrate sunt fabricate din aceste plăci.
Placa servește ca bază a structurilor fotovoltaice. Alierea, implantarea și gravarea sunt câteva dintre metodele pe care inginerii le folosesc pentru a finaliza asamblarea unui circuit electronic.
Industria modernă a adoptat utilizarea arhitecturii plăcilor la scară nanometrică. Prin urmare, accentul se pune acum pe cum să combinați astfel de microcipuri complexe cu celule de ultimă oră și alte componente minuscule.

Plăcile solare