Parc fotovoltaic

Parc fotovoltaic

Energia fotovoltaică, cunoscută și sub denumirea de energie solară fotovoltaică, este o sursă de energie ecologică, regenerabilă și inepuizabilă, care utilizează energia solară pentru a genera electricitate.
Lumina soarelui este transformată în energie electrică folosind o tehnologie bazată pe principiul efectului fotovoltaic. Conform acestui principiu, anumite materiale specifice au capacitatea de a absorbi particule de lumină (fotoni) și de a elibera electroni pentru a produce electricitate.
Energia fotovoltaică poate fi generată într-o varietate de instalații, de la generatoare mici pentru consum casnic până la centrale solare fotovoltaice mari care produc energie electrică la scară comercială.

Cu ajutorul guvernului chinez a fost construit în Moldova (Criuleni) cel mai mare parc fotovoltaic modern din republică cu o capacitate de 2,8 megawați. Parcul are 7,5 mii de panouri, care pe vreme însorită este capabilă să producă 18.000 de kilowați. Pentru a vă asigura că lumina soarelui cade uniform pe suprafață pe tot parcursul anului, panourile solare sunt instalate la un unghi de 42 de grade.
Electricitatea generată este suficientă pentru a satisface nevoile de electricitate ale unui oraș mic de până la 50.000 de locuitori.
Costul estimat al acestui proiect este de peste patru milioane de euro.

Beneficiile energiei fotovoltaice

– Energia fotovoltaică este o energie complet regenerabilă, curată și eternă. Nu se epuizează ca și combustibilii fosili și nu creează deșeuri. Prin urmare, contribuie la dezvoltarea durabilă.
– Sistemele de energie fotovoltaică sunt modulare. Ele pot fi instalate într-o varietate de instalații, de la sisteme la scară largă montate la sol până la sisteme solare rezidențiale mici pe acoperiș.
– Sistemele fotovoltaice pot avea baterii instalate pentru a stoca energie electrică suplimentară. Electricitatea suplimentară poate fi utilizată ulterior.
– Sistemele de energie fotovoltaică sunt foarte benefice mai ales pentru zonele rurale sau îndepărtate. Sunt ideale pentru locurile în care electricitatea este redusă, precum și pentru regiunile în care soarele este amplu pe tot parcursul anului.
– Sistemele de energie fotovoltaică nu necesită întreținere extinsă.
– Energia fotovoltaică duce la crearea de locuri de muncă verzi. Acest lucru stimulează economia locală prin proiecte inovatoare.

Cum funcționează energia fotovoltaică?

Energia solară fotovoltaică este o tehnologie inovatoare care generează energie electrică din lumina soarelui. Tehnologia fotovoltaică folosește semiconductori pentru a crea energie prin efectul fotovoltaic.

– Într-o celulă fotovoltaică, lumina soarelui separă electronii de atomii de siliciu care îi conțin.
– Electronii captează apoi micro-pachete de energie luminoasă, cunoscute sub numele de fotoni, și transferă suficientă energie pentru a ejecta electronul din atomul său gazdă.
– Suprafața fotocelulei are o acoperire unilaterală – o joncțiune PN.
– O joncțiune PN este creată atunci când micro cantități de fosfor difuzează într-o placă subțire de siliciu la o adâncime de aproximativ un micrometru.

Când un electron liber trece printr-o joncțiune PN, nu se poate întoarce cu ușurință înapoi. Acest lucru creează o tensiune negativă pe suprafața orientată spre lumina soarelui și o tensiune pozitivă pe suprafața din spate.
Suprafețele din față și din spate pot fi conectate printr-un circuit extern pentru a evacua curentul și puterea de la celula fotovoltaică solară.

Ce sunt sistemele de energie fotovoltaică

Celula fotovoltaică este elementul de bază al unui sistem de energie fotovoltaică. Celulele individuale sunt produse într-o varietate de dimensiuni, variind de la 0,5 inci până la aproximativ 4 inci.
Cu toate acestea, o singură celulă generează de obicei doar 1 până la 2 W de putere. Poate satisface doar nevoile de electricitate ale dispozitivelor foarte mici, cum ar fi alimentarea unui ceas de mână.
Pentru a crește puterea de ieșire a celulelor fotovoltaice, acestea sunt cuplate electric într-o unitate mai mare, rezistentă la intemperii, numită panou sau modul fotovoltaic.
Panourile fotovoltaice vin în diferite dimensiuni, în funcție de cantitatea de energie electrică pe care o pot genera. În special, capacitatea de producere a energiei electrice a unui panou sau modul fotovoltaic crește odată cu numărul de celule (sau suprafața) din panou.
Panourile solare fotovoltaice pot fi utilizate individual sau conectate în grupuri pentru a crea un sistem sau o matrice de energie fotovoltaică.

Un sistem solar fotovoltaic poate consta din câteva sute de panouri fotovoltaice. Într-un sistem solar fotovoltaic, numărul de panouri fotovoltaice determină cantitatea totală de energie electrică pe care o poate produce sistemul.
În plus, una sau mai multe rețele de sisteme de energie fotovoltaică sunt conectate la rețeaua electrică ca parte a unui sistem fotovoltaic extins. Datorită designului lor modular, sistemele fotovoltaice pot fi create pentru a satisface toate tipurile de nevoi de energie electrică, de la nivel rezidențial până la nivel comercial.
Pe lângă panourile fotovoltaice, sistemele solare fotovoltaice includ și structuri de montare, invertoare solare, cabluri AC și DC, cutii de joncțiune AC și DC, benzi de împământare, cabluri de împământare, paratrăsnet și conectori MC4. Toate aceste componente alcătuiesc un sistem solar complet.

Aplicații ale energiei solare fotovoltaice

Energia fotovoltaică are diverse aplicații. Cele mai mici sisteme de energie fotovoltaică sunt ceasurile de mână și calculatoarele de putere.
Pe de altă parte, cu sisteme solare mai mari este posibil să:
– Alimentare cu energie pentru pompele de apă și echipamentele de comunicare a puterii.
– Furnizare de energie electrică pentru uz casnic și comercial.

Sistemele mari de energie fotovoltaică pot furniza energie electrică în locații izolate fără sisteme de distribuție a energiei sau în locații care se confruntă cu lipsuri de energie.

De asemenea, pot furniza energie electrică rețelei electrice. Parcurile solare fotovoltaice uriașe, în care panourile fotovoltaice sunt răspândite pe mai multe acri, pot produce energie electrică la scară de utilitate. Aceste sisteme fotovoltaice mari furnizează energie electrică rețelelor electrice municipale sau regionale.

Fotovoltaica domină piața globală a energiei solare. Până în prezent, sistemele de energie fotovoltaică și-au găsit o aplicație largă în diverse nișe, inclusiv pe piața de electronice de larg consum, pe piața de alimentare cu energie pentru zone îndepărtate și pe sateliți.
Recent, s-a înregistrat o scădere semnificativă a prețurilor la panourile solare fotovoltaice. În plus, industria s-a extins semnificativ.
Electricitatea solară fotovoltaică este mai puțin costisitoare decât electricitatea rezidențială și comercială generată din combustibili fosili. În multe locuri, prețurile sunt competitive cu prețurile cu ridicata pentru electricitatea tradițională.

Energia fotovoltaică este o sursă de energie curată, regenerabilă, care utilizează radiația solară pentru a produce energie electrică. Funcționează pe principiul fotoelectric.
Este de remarcat faptul că energia solară acționează ca o alternativă reală la sursele tradiționale de energie. Sperăm că sistemele de energie solară fotovoltaică ne pot conduce la independența energetică față de combustibilii fosili și să rezolve problemele de mediu.

Parc fotovoltaic