Panourile solare plutitoare

Panourile solare plutitoare

Sistemul de panouri solare plutitoare este echipat cu module fotovoltaice montate pe platforme care plutesc pe rezervoare, lacuri și alte suprafețe de apă acolo unde condițiile permit. Cu toate acestea, aceste panouri solare care plutesc pe apă sunt mai complexe și mai scumpe de construit. Să mergem mai adânc și să analizăm mai detaliat această tehnologie.

Panoul solar plutitor este, de asemenea, cunoscut sub numele de fotovoltaică plutitoare. Acest lucru se aplică oricărei baterii solare care plutește pe suprafața unui corp de apă. Panourile solare sunt atașate la structuri plutitoare care le mențin pe linia de plutire pe suprafața rezervorului. Aceste panouri solare plutitoare se găsesc mai ales pe lacuri și baraje, deoarece tind să fie mai calme decât oceanele.
Panourile solare plutitoare sunt o metodă ecologică de generare a energiei electrice. Această metodă combină tehnologiile de energie marină și regenerabilă. Electricitatea este direcționată de la acest corp plutitor prin cabluri subacvatice către turnul de transmisie.

Instalarea plutitoare a panourilor solare constă dintr-un modul solar, material anticoroziv, cadre verticale și orizontale, un corp plutitor, un suport pentru picioare de control și montarea modulului. Modulul solar trebuie să fie foarte rezistent la umiditate, praf, fără plumb și bine protejat de expunerea la apă. Flotabilitatea este realizată din polietilenă, care poate ține de 2,5 ori mai multă greutate. Structura plutitoare este realizată dintr-un strat de aliaj de magneziu, care este foarte rezistent la coroziune.

Avantajele ale panourilor solare plutitoare

Mai jos sunt câteva dintre beneficiile instalării panourilor solare plutitoare.

1.Nu pierdeți spațiu de teren valoros

Multe panouri solare la sol duc la pierderea unui spațiu valoros pe teren. Cu toate acestea, cu fotovoltaice plutitoare, nu aveți nevoie de spațiu la sol. Aceste instalații pot avea loc în spații neutilizate pe corpuri de apă, cum ar fi stațiile de epurare a apelor uzate, rezervoarele de apă potabilă sau rezervoarele hidroelectrice. Drept urmare, puteți utiliza terenuri pe care altfel le-ați folosi pentru a instala panouri solare. În plus, instalarea panourilor solare pe corpurile de apă elimină necesitatea defrișărilor.

2.Beneficii pentru mediu

Panourile solare plutitoare sunt bune pentru mediu. Apa oferă un efect de potrivire pentru modulele fotovoltaice. Cu toate acestea, ele reduc și evaporarea din aceste rezervoare, ceea ce este crucial în zonele predispuse la secetă.

În plus, prezența panourilor solare care plutesc pe apă reduce înflorirea algelor în rezervoarele de apă dulce. Înflorirea algelor poate provoca complicații de sănătate atunci când apar în sursele de apă potabilă. De asemenea, pot duce la moartea animalelor și plantelor din rezervoare.

Panourile solare plutitoare generează energie curată. Utilizarea surselor regenerabile de energie ajută la reducerea dependenței de energia electrică generată din combustibili fosili. Ca urmare, emisiile de gaze cu efect de seră sunt reduse

3.Performanță solară îmbunătățită

Deși panourile solare pot funcționa bine la temperaturi ridicate, eficiența lor poate scădea în timp. Pe măsură ce temperatura crește, eficiența lor scade și ea. La instalarea modulelor fotovoltaice pe rezervoare, apa oferă un efect de răcire, ceea ce le crește eficiența.

Dezavantaje ale panourilor solare plutitoare

Mai jos sunt câteva dintre dezavantajele instalării panourilor solare plutitoare.

1.Instalare costisitoare
Aveți nevoie de mai mulți bani pentru a instala panouri solare plutitoare decât pentru un sistem fotovoltaic tradițional. Unul dintre principalele motive este că tehnologia este relativ nouă, prin urmare necesită cunoștințe și echipamente speciale. Cu toate acestea, pe măsură ce tehnologia se dezvoltă, este de așteptat ca și costurile instalării sale să scadă.

2.Utilizare limitată

Această tehnologie nu este potrivită pentru utilizarea pe scară largă. Multe instalații solare plutitoare sunt la scară largă și furnizează electricitate comunităților mari sau companiilor de utilități. Dacă doriți să utilizați energia solară, alegerea unei instalații solare pe acoperiș sau la sol este mai practică.

Panouri solare plutitoare