Panouri solare pentru sere

Panouri solare pentru sere


Panourile solare au fost folosite de multă vreme pentru a colecta energie solară pentru case și afaceri. Dar te-ai gândit vreodată să combini energia solară cu agricultura?

Sună interesant, nu? Acest lucru se poate face folosind o seră solară.

Să aflăm mai multe despre serele solare în detaliu!

Ce este o seră solară?

Pentru a înțelege o seră alimentată cu energie solară, trebuie să înțelegem clar termenul de seră în sine.

Mai simplu spus, o seră este o structură de sticlă folosită pentru a crește plantele în condiții meteorologice extreme. O seră își poate regla clima prin absorbția luminii, fără a fi nevoie de sisteme de încălzire complexe și consumatoare de energie. Acest lucru ajută la creșterea plantelor care necesită temperaturi controlate pentru a crește.

O seră solară este o structură care conține panouri solare. Ei colectează lumina soarelui și o transformă în căldură. Oferă un mediu potrivit pentru creșterea plantelor chiar și în condiții climatice nefavorabile.

Fără îndoială, soarele oferă tuturor serelor lumina necesară pentru fotosinteză. Dar folosind vopsea care schimbă lumina sau instalând panouri solare pe acoperiș, o seră alimentată cu energie solară poate ajuta plantele la fotosinteză.

Cum este o seră solară diferită de serele tradiționale?

Termenul „seră solară” se referă de obicei la o seră cu energie solară pasivă.

Iată un fapt distractiv: toate serele sunt „solare”, deoarece folosesc lumina soarelui pentru a crea un mediu adecvat pentru creșterea plantelor. Cu toate acestea, modurile în care funcționează sunt diferite – de aici diferențele.
Diferențele esențiale dintre serele solare și cele convenționale sunt următoarele:
– O seră tradițională folosește propan, gaz sau electricitate pentru a încălzi aerul noaptea sau iarna. Dimpotrivă, o seră cu energie solară pasivă folosește lumina soarelui.
– O seră cu energie solară pasivă depinde de soare și de elementele naturale, și nu de încălzitoarele cu propan, care sunt utilizate în serele tradiționale.
– Dacă este necesar, o seră alimentată cu energie solară poate genera, de asemenea, energie electrică, care poate rula aparate precum ventilatoarele să se răcească dacă se încălzește prea mult.

Funcționarea serii solare

Sere încălzesc structura datorită efectului de seră. Dar, așa cum am menționat mai devreme, o seră solară este orientată spre soare.
Sera solară are ferestre mari orientate spre sud. Pe partea de nord există blocuri de piatră neagră care ajută la absorbția și reținerea razelor solare.
Cu alte cuvinte, serele solare se concentrează pe sticlă pentru a maximiza energia soarelui. Ventilația naturală reduce căldura vara și minimizează pierderile de căldură iarna.
Rețineți că, dacă utilizați panouri solare pentru a construi o seră solară, puteți acoperi ferestrele orientate spre sud cu panouri solare.

Energia solară și emisiile de carbon

Serele cu energie solară sunt una dintre modalitățile care consumă cel mai puțin carbon de a produce electricitate solară. Energia solară nu produce emisii de dioxid de carbon în procesul de absorbție a luminii solare și de producere a energiei.
Astfel, serele alimentate cu energie solară sunt surse eficiente și economice de energie care ajută mediul prin reducerea emisiilor de carbon.

Avantajele serelor solare

Să aflăm despre numeroasele avantaje ale unei sere alimentate cu energie solară.
– Un pas către un stil de viață durabil: faptul că soarele este o sursă de energie regenerabilă este unul dintre cele mai importante avantaje ale serii în sine, alimentat cu energie solară. Acest lucru ajută la realizarea unui pas către dezvoltarea durabilă.
– Ecologic: o seră alimentată cu energie solară poate limita emisiile de gaze cu efect de seră convenționale și toxice. Emisiile de gaze cu efect de seră sunt una dintre cele mai grave și semnificative probleme de mediu. Astfel, importanța energiei solare în seră crește în acest caz de multe ori.
– Rentabil: întreținerea serelor cu încălzire electrică sau pe gaz poate fi costisitoare. Pe de altă parte, atunci când folosește o seră alimentată cu energie solară, o persoană de obicei nu trebuie să-și facă griji cu privire la facturile de energie electrică. La urma urmei, utilizarea soarelui ca resursă nu necesită costuri. Trebuie doar să plătiți costul de instalare, întreținerea este ieftină.

Dezavantajele serelor solare

Am aflat despre diferitele avantaje ale unei sere alimentate cu energie solară. Cu toate acestea, există câteva dezavantaje minore care ar trebui luate în considerare și înainte de instalare.
– Eficiență mai mică sub acoperirea cu nori: când acoperirea cu nori și ploaia limitează lumina soarelui, eficiența serii solare scade. Dar asta nu ar trebui să te țină înapoi. De fapt, puteți cumpăra un pachet mic de baterii pentru a stoca energia solară pentru utilizare în situații de urgență.
– Puțin scump: prețul unei sere cu energie solară și panouri solare este mai mare. Dar costurile vor plăti în câțiva ani. Și reducerea facturilor la energie economisește mulți bani de zeci de ani.
Deci, există consecințe negative pentru plante din utilizarea tehnologiilor cu efect de seră asupra energiei solare?
Un studiu din Statele Unite ale Americii a examinat efectul serelor alimentate cu energie solară asupra plantelor. Douăzeci de soiuri de roșii, lămâi, căpșuni, castraveți, busuioc, ardei și castraveți au fost testate pentru creștere și fertilitate.
Potrivit oamenilor de știință, 80% dintre plante nu au fost afectate de utilizarea acestei tehnologii, iar 20% dintre ele chiar au început să crească mai bine.

De-a lungul timpului, oamenii devin din ce în ce mai conștienți de beneficiile utilizării surselor regenerabile de energie. Acum putem folosi energia solară pentru a rula o seră solară.
Izolația solară și temperatura mediului în țările tropicale sunt destul de ridicate. De aceea, sere de vară pot fi construite în astfel de locuri, astfel încât temperatura camerei să fie menținută scăzută și plantele să primească suficientă lumină solară.
Deoarece lumina și temperatura din sere pot fi controlate, acum cresc legume și flori pe tot parcursul anului. Unele sere sunt, de asemenea, construite având în vedere eficiența apei.
Acum că sunteți familiarizat cu funcționarea, avantajele și dezavantajele unei sere solare, puteți lua o decizie informată atunci când instalați una.

Panouri solare pentru sere