Panouri solare pentru încălzirea unei case private

Panouri solare pentru încălzirea unei case private

Dezvoltarea accelerată a energiei alternative este de obicei asociată cu preocuparea pentru mediu. Cu toate acestea, sursele de energie regenerabilă – în primul rând centralele solare – au un alt rol important de jucat.
În afara orașelor, în special în zonele cu funcționare instabilă sau lipsă de rețele electrice, teoretic este posibil chiar să se organizeze încălzirea din panouri solare.

Cât de realist este să încălziți o casă privată cu panouri solare?

Această metodă de încălzire este costisitoare și ineficientă pentru a rezolva problema, veți avea nevoie de un sistem de încălzire și de o sursă autonomă de energie constantă. Ca primul, puteți folosi:

– un cazan electric și un set de baterii cu lichid (apă sau o compoziție specială) care circulă printr-un circuit de conducte închise;
– „pardoseală caldă”;
– încălzitoare clasice de perete;
– panouri ceramice cu infraroșu pentru perete, podea sau plinte.
Important! Trebuie remarcat faptul că, pentru economii maxime, este cel mai eficient să folosiți metoda de termoreglare independentă pentru fiecare cameră separat.

Principalul dezavantaj al unei stații solare instalată exclusiv pentru încălzirea autonomă a unei case cu panouri solare în timpul iernii este utilizarea ineficientă a acesteia. Într-adevăr, în restul anului, când producția lunară este mult mai mare, va fi mult exces de energie electrică. Nu este nimic critic pentru echipament în acest sens, acesta va reduce generarea de la sine și nu este nevoie să faceți nimic în acest sens.
Întrebarea este, unde poți cheltui această energie suplimentară pentru totdeauna?

Toate cele de mai sus ne permit să tragem următoarele concluzii:

– Instalarea unei centrale solare complet autonome pentru încălzire într-o casă privată este destul de posibilă. Costul acestuia va fi însă de zeci de mii de dolari, iar pentru a găzdui echipamentele vei avea nevoie de la 150 de metri pătrați de spațiu.
– Cea mai avantajoasă opțiune pare să fie integrarea încălzirii solare în sursa de energie generală a casei și/sau alimentarea auxiliară cu energie a elementelor individuale ale sistemelor de încălzire existente. Acest lucru vă va permite să utilizați stația pentru încălzirea casei cu panouri solare cât mai eficient posibil. Și, în același timp, reduceți costul, puterea și zona de instalare cu un ordin de mărime.
– Principalul avantaj al instalării unui sistem fotovoltaic este independența sa absolută față de sursele externe. De aceea, în zonele îndepărtate ale Moldovei, astfel de centrale solare sunt nu numai profitabile, ci și cea mai fiabilă modalitate de a genera energie electrică.

Panouri solare pentru încălzirea unei case private