Panouri solare pentru apartamente

Panouri solare pentru apartamente

Creșterea funcționalității și scăderea prețurilor la echipamentele fotovoltaice au dus la apariția unui fenomen uimitor în Moldova.
Recent, o baterie solară ca sursă de energie pentru un apartament obișnuit de oraș a devenit realitate. Și, deși instalarea fotovoltaicilor în clădirile cu mai multe etaje este încă asociată cu o serie de dificultăți, astfel de centrale solare de acasă servesc ca o asigurare excelentă împotriva întreruperilor de curent.

Opțiuni de instalare

Principala problemă în astfel de condiții este suprafața limitată potrivită pentru instalare. În plus, ar trebui să se țină cont de preferința pentru ferestrele orientate spre sud sau de o abatere relativ mică de la această direcție, care nu poate fi compensată în toate cazurile.
Proprietarii de apartamente au doar trei opțiuni.

1.Montare panouri solare pentru un apartament pe balcon
Nu este cea mai optimă opțiune. Principalele dezavantaje:

– cerința ca orientarea planurilor de lucru ale panourilor față de soare să fie cât mai aproape de perpendiculară;

– capacitatea de a utiliza o zonă minimă, datorită căreia puterea totală a stației nu va depăși 1-2 kW.
Din acest motiv, minicentralele solare de acest tip sunt utilizate pentru un număr limitat de scopuri:

– amenajarea unei „grădini de iarnă” pe balcon, pentru iluminat și încălzire a cărei generație va fi suficientă chiar și iarna. Nu se va putea folosi astfel de panouri solare pentru a incalzi intregul apartament;

– furnizarea de energie a celor mai importante dispozitive consumatoare de curent – corpuri de iluminat, laptopuri, cazane pe gaz – in cazul unei pene de curent.
Teoretic, instalarea și punerea în funcțiune pot fi efectuate independent, dar pentru a evita problemele este mai bine să contactați specialiști

2.Un set de panouri solare pentru un apartament pe peretele portant al unei clădiri
O opțiune mai complexă din punct de vedere tehnic, dar cu funcționalitate extinsă și putere sporită. Practic nu există dezavantaje precum instalarea pe balcon. Dintre avantaje trebuie menționate:

– variind forma și designul elementelor de fixare, panourilor li se poate da un unghi optim de înclinare pe o gamă largă;

– singura circumstanță de netrecut este lipsa de spațiu pe peretele luminat de soare. Acest lucru este posibil numai dacă casa este înconjurată de copaci cu frunziș dens sau aruncă constant umbre din clădirile înalte din apropiere;

– puterea totală a stației și randamentul specific sunt semnificativ mai mari decât atunci când sunt amplasate pe un balcon.
Important! Autoinstalarea nu este strict recomandată din cauza complexității și nesiguranței lucrului la înălțime, care necesită o pregătire specială și un echipament adecvat.

3.Panouri solare pentru un apartament pe acoperișul unei clădiri înalte
Opțiunea este cea mai atractivă din punct de vedere al oportunităților, dar se caracterizează prin dificultăți administrative grave și limitări tehnice.

Principala problemă tehnologică este impracticabilitatea utilizării unei astfel de centrale solare pentru locuitorii apartamentelor situate la etajele inferioare ale clădirilor înalte. Acest lucru se datorează dependenței directe a mărimii pierderilor de energie de lungimea cablurilor. La o distanță de zeci de metri de acoperiș, eficiența sistemului poate scădea cu 15-25%.
Cu toate acestea, în Moldova, astfel de centrale solare din clădiri cu mai multe etaje funcționează de mai bine de un an. Adevărat, ele sunt instalate imediat pentru întreaga casă pe cheltuiala dezvoltatorului și acoperă în principal nevoia de iluminare a intrărilor și de alimentare cu energie pentru lift.
Teoretic, o astfel de stație este limitată ca putere doar de zona acoperișului. Instalarea pe acoperișuri plate este, de asemenea, ușoară și vă permite să:

– rotiți panourile în orice direcție și în orice unghi;

– utilizați panouri solare chiar și pentru încălzirea apartamentului.

Panouri solare pentru apartamente