Panouri solare organice

Panouri solare organice

Panourile solare organice moderne sunt un exemplu al uneia dintre cele mai promițătoare tehnologii pentru conversia energiei solare.
Principalele domenii în care este deja utilizat astăzi sunt electronicele de consum, sectoarele rezidențiale și comerciale și industria de apărare.

Experții prezic că volumul pieței unor astfel de fotovoltaice în 2025 se va ridica la peste 2,5 miliarde USD. În ultimii 5-6 ani, au apărut noi produse ecologice. Acestea includ nu numai filme flexibile, ci și copertine, copertine translucide, umbrele, corturi, pungi, fibre transformatoare de lumină, țesături și altele.

Toate panourile fotovoltaice promițătoare bazate pe materie organică descrise în diferite surse sunt împărțite în două tipuri principale.

1.”Stratificat”, în care componentele active sunt aplicate pe substrat în straturi separate.
Compoziția bateriei solare „stratificate” este filme separate pe bază de diselenură de cupru/indiu/galiu/seleniu (CIGS).

O metodă progresivă de aplicare a CIGS este o metodă de imprimare bazată pe utilizarea unei suspensii de particule de oxid metalic – „cerneală”.
Luând în considerare vâscozitatea, în funcție de dimensiunea particulelor și de concentrația acestora, este posibilă utilizarea metodei de serigrafie sau de depunere cu jet de cerneală.

2.”Heterojuncție”. Acest tip de panouri solare organice sunt panouri realizate dintr-un amestec de grafen și polimer cu o heterojuncție convențională.
Există un singur strat fotoactiv în structura lor, care este un amestec de „donator” fulleren și „acceptor”polimer.

Prima opțiune este cea mai solicitată de industria aviației, spațiului și apărării, datorită eficienței mai mari, care astăzi ajunge la 25-27%.
A doua opțiune promite să fie o adevărată descoperire pentru utilizarea comercială și internă terestră, datorită costului redus și ușurinței de implementare.

Caracteristici, avantaje și perspective

Cele mai importante caracteristici ale celei de-a treia generații de fotovoltaice sunt:
– grosime aproximativ 1 mm;
– rezistență ridicată și rezistență la factori externi;
– ușurință în aplicare pe toate tipurile de materiale;
– capacitatea de a produce rapid pe benzi infinit de lungi – așa-numitele celule solare organice roll;
– transmisie diferită a luminii, până la o transparență aproape completă;
– greutate extrem de ușoară;
– siguranța mediului pentru mediu și sănătatea celorlalți.

Domenii de aplicare

Sunt deja mai mult de o duzină.

– O serie de companii oferă să cumpere panouri solare organice translucide și transparente din grafen, care pot fi aplicate pe exteriorul geamului ferestrei. Acest lucru vă permite să rezolvați două probleme simultan – menținerea nivelului de transmitere a luminii și generarea de energie electrică.
– O altă propunere interesantă sunt celulele fotovoltaice sub formă de fibre textile durabile. Experții prevăd că, după doar 7-10 ani, va fi posibilă transformarea oricărei țesături într-o sursă de energie electrică. Între timp, acestea încep să fie țesute în masă în haine, pantofi, genți și alte accesorii populare.
– Următoarea direcție promițătoare este trecerea de la siliciu la celule solare organice pentru mașini și avioane. Puteți cumpăra aceste tipuri de transport în multe țări din întreaga lume.
– Acest tip de fotovoltaic va veni cu siguranță în domeniul turismului auto, cu barca și drumeții. În timpul drumețiilor lungi, călătoriilor sau rafting-ului, organicele care demonstrează o eficiență foarte mare în condiții de lumină scăzută sunt indispensabile.

Panouri solare organice