Panouri solare în Moldova

Panouri solare în Moldova

Mulți oameni doresc să se îndepărteze de rețeaua publică de electricitate și să nu mai plătească bani către utilități în fiecare lună.
Nu sunt atât de interesați de energia solară în sine, cât de faptul că pot face economii lunare și pot fi autosuficienți.
Toate aceste dorințe pot fi îndeplinite fără a vă deconecta neapărat casa de la rețea.
Un sistem solar în rețea este cel mai comun tip de sistem de energie solară pentru orice instalație care are acces la liniile electrice, deoarece este mult mai ieftin și nu necesită restricții.
Dar un sistem solar autonom va costa mult mai mult din cauza costului foarte mare al bateriilor.
Un sistem conectat la rețea vă permite să consumați cât de multă energie doriți, în timp ce un sistem solar autonom vă limitează sever libertatea energetică. Aici, nici măcar întrebările nu apar, este atât de benefic să rămâi în contact în rețeaua electrică.

Într-un sistem autonom, electricitatea generată de panourile solare este stocată direct în baterii pentru utilizare imediată sau ulterioară.
Astfel, cantitatea de energie electrică disponibilă într-un sistem solar în afara rețelei depinde de performanța panourilor solare instalate, precum și de numărul de baterii instalate, ceea ce nu este cazul unui sistem conectat la rețea.
Astfel, un sistem autonom este mai scump deoarece folosește baterii pentru a stoca energia generată de panourile solare.
Deoarece sistemul de energie solară în afara rețelei nu are acces la rețeaua publică de energie electrică, bateriile sunt o necesitate.
În general, sistemele solare în afara rețelei sunt mai frecvente în zonele rurale sau îndepărtate (unde nu este posibilă sau foarte costisitoare să se conecteze la o rețea de distribuție principală), în timp ce sistemele de rețea sunt mai des întâlnite în zonele urbane.

Viața în afara rețelei este asociată cu limitări energetice. Limitele sunt legate de numărul de dispozitive care pot fi utilizate în același timp, precum și de numărul de dispozitive care pot fi utilizate într-o zi.
Numărul de dispozitive care pot fi utilizate în același timp se referă la conceptul de putere (sau consum de energie), care corespunde intensității curentului de descărcare a bateriei cauzat de utilizarea acestui aparat electric. Problema este că capacitatea bateriei scade exponențial pe măsură ce puterea curentului de descărcare crește, iar acesta din urmă este cu atât mai mare, cu atât puterea aparatului electric este mai mare. Astfel, capacitatea unei baterii este strâns legată de puterea dispozitivelor pe care le alimentează.
Asta înseamnă că, dacă nu vrei să-ți consumi bateriile prea repede, trebuie să fii atent la puterea dispozitivelor pe care decizi să le folosești în același timp. Puterea dispozitivului este măsurată în wați și este adesea indicată în fișa tehnică a dispozitivului.
Numărul de dispozitive care pot fi folosite într-o zi este legat de conceptul de energie. Cu cât folosești mai multe dispozitive în același timp, cu atât au nevoie de mai multă putere pentru a rula. După aceeași logică ca înainte, dacă nu vrei să rămâi prea repede fără energia stocată în baterii, trebuie să fii atent la numărul de dispozitive pe care le vei folosi în aceeași zi.
Prin urmare, viața în afara rețelei obligă monitorizarea pentru a vă asigura că cantitatea de energie produsă de panourile solare este mai mică sau egală cu cantitatea de energie pe care o consumați. Din toate aceste motive, este întotdeauna recomandat să rămâneți conectat la rețeaua publică de energie.

S-ar putea să vă întrebați dacă este posibil să fiți conectat la rețea cu baterii. Răspunsul este pozitiv. Există un al treilea tip de sistem pentru aceasta, un sistem de energie solară cu baterii de rezervă (cunoscut și sub numele de sistem hibrid de energie solară).
Când consumul de energie este mai mic decât energia produsă de panourile solare, excesul de energie este trimis bateriilor până când acestea sunt complet încărcate. Astfel, funcționarea unui sistem hibrid de energie solară este foarte asemănătoare cu un sistem conectat la rețea, cu singura diferență că are și baterii.
Sistemele hibride de energie solară oferă un plus de liniște sufletească și vă ajută să profitați la maximum de energia electrică pe care o produceți, dar sunt mai scumpe decât un sistem solar convențional conectat la rețeaua electrică. Depinde de dvs. să decideți dacă merită costul suplimentar.
În concluzie, se poate observa că, în contextul economic și energetic actual, autonomia energetică folosind baterii este încă foarte inaccesibilă majorității populației. Fiind foarte scump și având o durată de viață scurtă, achiziționarea de baterii nu este recomandată celor care au întreruperi de curent rare și pe termen scurt. Cu toate acestea, în cazul instalațiilor autonome, achiziționarea de baterii rămâne necesară.

Panouri solare în Chisinau