Panouri fotovoltaice

Panouri fotovoltaice

Cu ajutorul unui sistem fotovoltaic, lumina solară poate fi transformată în energie electrică. Acesta se bazează pe „efectul foto”, care a fost descoperit în secolul al XIX-lea, dar a fost posibil să-l explice și să îl aplice fizic doar în secolul al XX-lea. Primul domeniu de aplicare a fost călătoria în spațiu. Astăzi, această tehnologie poate fi găsită pe multe acoperișuri și oferă energie electrică rezidenților prin energie solară gratuită.
Fotovoltaicele sunt, de asemenea, potrivite pentru reducerea costurilor cu energie pentru întreprinderi și guvernele locale, în timp ce își fac partea pentru a proteja clima.

Cum funcționează fotovoltaica?

Fotovoltaica se bazează pe panouri solare.
Aceste elemente transformă energia solară în energie electrică.
Elementele pot fi conectate între ele pentru a forma module, care sunt apoi instalate pe acoperișuri, fațade și spații deschise. Producția de energie electrică poate fi împărțită în general în două etape:

1.Recoltarea energiei
Când lumina atinge modulele fotovoltaice, electronii sunt eliberați în interiorul celulelor solare.
Purtătorii de sarcină pozitivi și negativi se colectează la contactele lor electrice respective, determinând curgerea unui curent continuu între partea din față și din spate a celulei. Acest efect fotoelectric are loc fără reacții mecanice sau chimice și, prin urmare, nu necesită întreținere și este rezistent la uzură.
2.Conversie de energie
Curentul continuu produs de panoul solar este convertit de un invertor (numit în mod obișnuit și invertor solar sau dispozitiv legat de rețea) în curent alternativ adecvat pentru funcționarea rețelei (230 sau 400 volți AC la 50 Hz).
Standardele de siguranță dovedite și procesoarele complet dezvoltate, precum și electronicele avansate de putere, asigură o conversie eficientă a energiei solare. Curentul alternativ rezultat poate fi utilizat în casă sau alimentat în rețeaua publică.

Pe măsură ce costul energiei crește continuu, sistemele fotovoltaice ajută utilizatorii să economisească bani și să își reducă dependența de utilitățile energetice.
Energia generată poate fi utilizată pentru propriile nevoi sau exportată în rețeaua publică. Datorită remunerației statutare și economiilor rezultate din autoconsum, investiția se amortizează de la sine în doar câțiva ani.
Un sistem fotovoltaic crește și valoarea proprietăților.

Cu condiția ca un sistem fotovoltaic să fie instalat pe o suprafață suficient de mare, acesta produce suficientă energie în timpul zilei pentru a acoperi nevoile unei locuințe individuale. Cu toate acestea, această sursă de energie intermitentă se confruntă cu diverse vârfuri de cerere – de exemplu, atunci când mașina de spălat vase, mașina de spălat rufe sau uscătorul funcționează.
Și, bineînțeles, pompa de căldură, care necesită mai multă energie pentru pompa de circulație în timpul sezonului de încălzire.
Dispozitivul de stocare a energiei echilibrează aceste vârfuri, oferind putere suplimentară de la bateriile sale exact atunci când este nevoie.
Sistemul încarcă dispozitivul de stocare a energiei atunci când casa dumneavoastră nu are nevoie de electricitate. Această energie electrică este apoi utilizată după cum este necesar.

Panouri fotovoltaice