Invertor

Un invertor este un dispozitiv electronic care convertește curentul continuu generat de panourile solare în curent alternativ. Cu alte cuvinte, este un convertor de curent de joasă tensiune (12, 24 sau 48 volți) la curent de înaltă tensiune. Această conversie este necesară deoarece aproape toate dispozitivele noastre electronice necesită curent alternativ pentru funcționarea lor.
Puterea invertorului indică cantitatea de curent continuu pe care o poate converti în curent alternativ. Astfel, cu cât invertorul este mai puternic, cu atât poate converti mai multă energie electrică în timpul funcționării. Prin urmare, este important să alegeți invertorul potrivit în sistemul de energie solară, astfel încât să poată converti toată energia generată de panourile solare.
Cantitatea de energie convertită de invertor depinde de puterea și durata de utilizare. Puterea celor mai comune invertoare solare variază de la 4 la 8 kW.
Diferența dintre un invertor central și microinvertoare:
În cazul unui sistem solar fotovoltaic cu invertor central, acest invertor este conectat la capătul rândului de panouri solare. Este utilizat un singur invertor pentru toate panourile. Prin urmare, trebuie să fie suficient de puternic pentru a gestiona independent conversia curentului continuu de la panourile solare în curent alternativ. Dacă puterea totală a panourilor solare este mai mare decât cea a invertorului, trebuie instalate invertoare suplimentare (până când se ajunge la aceeași putere ca și panourile solare). În acest caz, invertoarele nu vor mai fi centrale, ci bine conectate în lanț, sau în rânduri independente.
În cazul unui sistem solar fotovoltaic cu microinvertoare, fiecare panou este conectat la un microinvertor. Microinvertoarele îndeplinesc aceleași funcții ca și invertoarele convenționale, cu singura diferență că în loc de un invertor centralizat se folosesc mai multe microinvertoare care convertesc curentul continuu al panourilor solare. Scopul utilizării microinvertoarelor este de a îmbunătăți eficiența energetică generală a unui sistem de energie solară prin optimizarea eficienței energetice individuale a fiecăruia dintre panourile solare.
Avantajele și dezavantajele fiecăruia dintre aceste două tipuri de invertoare
1.Invertor central
Principalul avantaj al folosirii unui singur invertor este prețul. Instalarea unui singur invertor central este de obicei mai ieftină decât instalarea mai multor microinvertoare. Acest lucru se datorează faptului că un sistem de energie solară cu microinvertor necesită tot atâtea microinvertoare ca și panouri solare, ceea ce se adaugă la costul total al sistemului.
Dezavantajul sunt condițiile de producere a energiei electrice. Cu un invertor central, în cazul unei defecțiuni a panoului sau în cazul în care o celulă de panou este umbrită, întregul rând de panouri suferă consecințele.
Acest lucru se datorează faptului că elementele unui panou solar sunt conectate în serie (pentru a obține mai multă putere și deci o producție mai bună de energie electrică) și că energia produsă de un șir de celule este determinată de cea care produce cea mai puțină energie.
Când o celulă este umbrită, întregul rând este afectat. Cu alte cuvinte, chiar dacă un panou de 72 de celule are o singură celulă umbrită, energia produsă de întregul panou va fi mai mică. Astfel, a avea un singur invertor înseamnă că, în cazul unei defecțiuni, eficiența energetică va fi mai mică.
Aceeași logică se aplică invertoarelor conectate în lanț. Atunci când un panou dintr-un lanț (sau într-un rând) este umbrit, toate panourile ulterioare produc mai puțină energie.
2.Microinvertoare
Principalul avantaj al folosirii microinvertoarelor este optimizarea producerii de energie din panouri solare. În cazul unei defecțiuni a panoului, celelalte panouri funcționează întotdeauna optim și nu se limitează la panoul cu cea mai scăzută performanță. Cu microinvertoarele, nu obțineți neapărat mai multă putere, dar limitați pierderile, ceea ce crește generarea generală de energie.
Dezavantajul microinvertoarelor este prețul, deoarece înmulțiți costul microinvertoarelor cu numărul de panouri solare. Deși producția de energie a panourilor solare este în creștere (prin limitarea potențialelor pierderi de energie), rămâne la latitudinea dvs. să decideți dacă merită costul suplimentar.
Cu toate acestea, nu uitați faptul că invertoarele centrale au o garanție de 10 ani, iar microinvertoarele au o garanție de 25 de ani, aceeași perioadă de garanție ca și panourile solare. Prin urmare, va trebui să instalați un al doilea invertor central în cei 25 de ani de funcționare a sistemului dvs. de energie solară, ceea ce va compensa probabil costurile generale inițiale ale microinvertoarelor. Depinde de dvs. să decideți dacă preferați să aveți un invertor (cumpărându-l de două ori în 25 de ani) sau mai multe microinvertoare (cumpărându-le doar o dată la 25 de ani).
Cu toate acestea, din punct de vedere practic, alegerea tipului de invertor depinde de arhitectura acoperișului casei dvs. și de locul în care vor fi instalate panourile solare. Într-adevăr, atunci când panourile solare sunt direcționate în aceeași direcție (de exemplu, toate spre sud), este mai profitabil să alegeți un invertor central. Acest lucru este justificat de faptul că producția de energie are loc fără întârziere și este mai ușor de gestionat central (panourile pornesc și opresc generarea de energie în același timp). Cu toate acestea, atunci când panourile sunt direcționate în mai multe direcții (de exemplu, zece sunt orientate spre sud și zece sunt orientate spre est), este mai avantajos să alegeți microinvertoare, deoarece producția de energie este compensată și este mai dificil să controlați un invertor (panourile orientate spre est produc energie mai devreme decât cele orientate spre sud, dar nu mai produc energie mai devreme decât cele orientate spre sud, ceea ce reduce eficiența panourilor orientate spre sud dacă panourile orientate spre est sunt conectate în serie cu panouri orientate spre sud).
