Instalarea panourilor solare

Instalarea panourilor solare se poate face în diferite locuri și pe diferite suprafețe, atâta timp cât panourile primesc suficientă lumină solară.
Pentru a putea alege cea mai bună locație pentru instalare, trebuie mai întâi să aflați despre avantajele și dezavantajele opțiunilor disponibile.
Rețineți, totuși, că este posibil să nu puteți selecta metoda de instalare dorită.
Într-adevăr, acoperișul sau terenul dumneavoastră ar putea să nu fie potrivite pentru instalare (orientare slabă, suprafață disponibilă insuficientă, rezistență insuficientă a acoperișului etc.), ceea ce va face ca panourile dumneavoastră să producă prea puțină energie.
Deși acest articol prezintă avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre posibilele metode de instalare, nu trebuie luat de la sine înțeles că casa sau terenul dumneavoastră sunt ideale pentru orice metodă de instalare solară.
Instalarea panourilor solare pe teren
Avantaje:
– Această metodă de instalare vă permite să alegeți locul cel mai însorit și/sau cel mai puțin umbrit de pe șantier, precum și unghiul panourilor. Prin urmare, producția de energie poate fi optimizată.
– Întreținerea este mai ușor de efectuat datorită accesului mai bun la panouri. Iarna, deszăpezirea de pe panouri se poate face și mai des și mai rapid, ceea ce va îmbunătăți producția de energie.
– Spre deosebire de instalarea pe acoperiș, această metodă de instalare este preferată pentru panourile cu două fețe datorită spațiului mai mare dintre spatele panoului și sol. Stiind ca spatele acestor panouri poate produce cu pana la 30% mai multa energie din lumina solara reflectata, aceasta metoda de instalare este foarte benefica pentru acest tip de panou solar.
Dezavantaje:
– Această metodă de instalare poate deranja unii proprietari (sau vecini) având în vedere aspectul estetic controversat al sistemului.
– Riscul de furt și vandalism este mai mare avand in vedere accesul direct la panouri.
– O instalație la sol este adesea mai umbrită decât o instalație pe acoperiș (din cauza clădirilor sau a copacilor din jur), ceea ce înseamnă că se produce mai puțină energie.
– Datorită numărului mare de materiale necesare, costul total al unui sistem montat la sol este mai scump decât al unui sistem montat pe acoperiș.
– Pentru instalatiile comerciale cu cateva zeci (sau sute) de panouri, spatiul disponibil poate sa nu fie suficient.
Instalarea panourilor solare pe acoperiș
1.ACOPERIȘ ÎNCLINAT
Avantaje:
– Această metodă de instalare utilizează spațiu care altfel nu ar fi folosit.
– Suprafata de teren nefolosita poate fi folosita si in alte scopuri (gradina, piscina, etc.)
– Riscul de furt si vandalism este limitat din cauza accesului dificil la panouri.
– În comparație cu celelalte două metode de instalare, această metodă de instalare este cea mai puțin costisitoare.
Dezavantaje:
– Deși accesul dificil la panouri limitează riscul de furt și vandalism, acest tip de instalare îngreunează și întreținerea panourilor. Prin urmare, producția de energie poate fi limitată în anumite momente.
– Pentru acoperișurile cu șindrilă, este necesar să se facă găuri în acoperiș la atașarea panourilor. Deși acest lucru se întâmplă rar, uneori apa intră în acoperiș prin aceste găuri, ceea ce poate cauza probleme pe termen lung. Aceasta înseamnă că trebuie să vă asigurați că echipa care vă instalează panourile solare este calificată și competentă.
2.ACOPERIȘ PLAT
Avantaje:
– Această metodă de instalare utilizează spațiu care altfel nu ar fi folosit.
– Suprafata de teren nefolosita poate fi folosita și in alte scopuri (gradina, etc.)
– Riscul de furt si vandalism este limitat din cauza accesului dificil la panouri.
– Spre deosebire de unitățile de acoperiș înclinat, întreținerea este mai ușoară deoarece panourile sunt instalate pe o suprafață plană.
Dezavantaje:
– Datorită cantității mai mari de materiale de ancorare necesare, această metodă de instalare crește greutatea acoperișului, care este chiar mai mare decât greutatea instalării pe un acoperiș înclinat. Prin urmare, sunt necesare servicii de inginerie pentru a analiza sarcina de pe acoperișul dumneavoastră. Aceste servicii sunt obligatorii pentru sistemele de acoperiș plat și implică costuri suplimentare care se adaugă la costul total de instalare.
– Deoarece accesul dificil la panouri limiteaza riscul de furt si vandalism, intretinerea este mai dificila decat atunci cand este instalata la sol.
– Urmând aceeași logică ca și la montarea panourilor la sol, nevoia de mai multe materiale presupune un cost mai mare.
După cum puteți vedea, nu există o metodă de instalare mai bună decât cealaltă în toate, deoarece toate au propriile avantaje și dezavantaje. Prin urmare, alegerea metodei de instalare este individuală și depinde de aspectul acoperișului și/sau a terenului dumneavoastră.
Nu poți lua de la sine înțeles că locuința sau terenul tău este ideal pentru orice fel de instalație solară. Prin urmare, va trebui să vă bazați pe comanda care va instala panourile.
Nu ezitați să ne contactați pentru mai multe informații, vom fi bucuroși să vă ajutăm!
