Energie solară

Potențialul fotovoltaic se referă la potențialul de producție de energie al unui panou solar fotovoltaic în raport cu puterea sa nominală și este de obicei măsurat în kWh/kWh/an. Cu cât este mai mare potențialul, cu atât se poate produce mai multă energie.
De exemplu, un potențial fotovoltaic de 15 kWh/kW/an înseamnă că se produc anual 15 kWh de energie pentru fiecare kW de capacitate a panoului solar. Deci un panou solar de 400W va produce 6 kWh pe an (15 kWh/an * 0,4 kW = 6 kWh/an).
Atunci când se calculează potențialul de utilizare a energiei solare în diferite țări, cel mai important factor este insolația, care este definită ca cantitatea de radiație solară care cade pe o anumită zonă a suprafeței pământului.
Potențialul fotovoltaic nu este constant la scară planetară. Acest lucru se datorează faptului că axa de rotație a Pământului este înclinată cu 23 de grade față de verticală, că Pământul se învârte în jurul său o dată pe zi și că se învârte în jurul Soarelui într-un an, durata strălucirii soarelui se modifică constant în timpul anului. Când emisfera nordică se întoarce cu spatele la soare, iarna apune; zilele sunt scurte, nopțile sunt lungi. Șase luni mai târziu, când emisfera nordică indică Soarele, sosește vara; zilele sunt lungi, nopțile sunt scurte.
Pe de o parte, la latitudini mari, radiația se răspândește pe o zonă mai mare decât la ecuator. Prin urmare, aceasta înseamnă că latitudinile mai mari au un potențial fotovoltaic mai mic datorită intensității mai mici a radiației solare primite. Pe de altă parte, cu cât altitudinea este mai mică, cu atât radiația solară traversează mai mult aer înainte de a ajunge la sol și cu atât absorbția datorată atmosferei este mai mare. Astfel, la altitudini mai mari, există o intensitate mai mare a radiației solare (datorită atmosferei mai subțiri) și deci un potențial fotovoltaic mai bun.
Figura de mai jos arată potențialul fotovoltaic global. Valorile variază de la 500 la 2500 kWh/kW/an. Cu cât culoarea este mai roșie, cu atât potențialul este mai mare. Se dovedește că zonele cu potențial ridicat sunt zone deșertice, unde clima caldă, uscată și fără nori este ideală pentru orice instalație solară.
Trecând la harta potențialului fotovoltaic global, reiese că potențialul fotovoltaic al principalilor lideri solari este similar, și uneori chiar mai mic decât al nostru. Într-adevăr, potențialul chinezesc este mai mic decât al nostru din cauza aerului mai poluat, potențialul japonez și american este asemănător cu al nostru (cu excepția sud-vestului SUA), iar potențialul german este mai mic decât al nostru din cauza mai multă înnorare.
În cele din urmă, valorile potențialelor fotovoltaice prezentate în acest articol arată că potențialul Moldovei este destul de satisfăcător din punct de vedere energetic. Într-adevăr, știind că potențialul nostru fotovoltaic este similar și chiar depășește majoritatea liderilor solari din lume, s-ar părea că capacitatea noastră instalată scăzută în comparație cu capacitatea liderilor solari din lume este justificată de lipsa capitalului sau dorința de a dezvolta energie regenerabilă.
Dacă doriți să optați pentru energia solară, nu ezitați să ne contactați pentru mai multe informații despre diferitele tipuri de sisteme solare rezidențiale și comerciale. Vom fi bucuroși să vă ajutăm!
