Conectori panouri fotovoltaice

Conectori panouri fotovoltaice

Știți cum se conectează panourile solare cu cabluri de curent continuu pentru a furniza energie invertoarelor solare? Acest lucru se realizează prin instalarea conectorilor panoului fotovoltaic! Să ne dăm seama cum funcționează!

Modulele de panouri solare sunt conectate în lanțuri în serie sau paralele prin conectori de panouri solare. În plus, pot conecta module la invertoare sau optimizatoare de putere.
Conectoarele MC4, care au înlocuit conectoarele MC3 și T4, sunt singurele conectoare utilizate în prezent.
La începutul secolului 21 (în anii 2000), au apărut conectori solari, care erau conectați direct la fire și erau supuși coroziunii și influențelor mecanice. Această problemă le-a făcut instabile și, prin urmare, inutilizabile. În plus, au fost necesari specialiști tehnici calificați pentru a le gestiona.
Acest lucru a dus la lansarea conectorilor MC3 și T4, dar problema deblocării sub sarcină a persistat.
Având în vedere aceste probleme, s-a decis crearea de conectori care pot fi instalați cu ușurință, dar care nu se vor debloca automat sub sarcină mare.
Rezultatul a fost lansarea conectorilor cu blocare forțată, care a necesitat deschiderea unui mecanism de deblocare manuală. Conectorii solari MC4 îndeplinesc aceste cerințe. Și, ca rezultat, au înlocuit complet toți ceilalți conectori solari care au fost lansați înaintea lor.

Înainte de a înțelege caracteristicile conectorilor MC4, să ne dăm seama mai întâi cum sunt depășite conectorii solari MC3 și T4.
Designul modificat al conectorilor T4 a diferit de conectorii disponibili pentru panourile solare, ceea ce a dus la incompatibilitate și utilizare limitată. Absența terminalelor pozitive și negative în proiectarea conectorilor T4 a limitat, de asemenea, aplicarea lor largă. Motivul a fost incapacitatea de a conecta un prelungitor. Utilizarea acestor conectori a necesitat lucrări suplimentare, care ar fi putut fi ușor evitate prin utilizarea altor conectori pentru baterii solare cu funcții actualizate.
Conectorii MC3 au fost proiectați pentru a rezolva problema incapacității de a menține în absența unui tehnician. Cu toate acestea, acești conectori au creat o altă problemă. Acestea ar putea fi ușor deschise atunci când sunt întinse sau sub sarcină grea. Acest lucru ar deteriora și mai mult panourile solare. Conectorii MC3 sunt capabili să reziste la o sarcină maximă de 1000 volți și 30 amperi și oferă protecție IP65. Acest lucru a făcut ca aceste conectoare să nu fie potrivite pentru regiunile cu condiții meteorologice extreme, inclusiv regiunile predispuse la inundații. Gravitatea problemelor cauzate de instalarea conectorilor MC3 a dus la excluderea utilizării acestora.
Deci, care conector a rezolvat aceste probleme legate de MC3 și T4? Să aflăm!

Conectori MC4

Conectorii MC4 sunt conectori sigilați rezistenți la umiditate utilizați pentru conectarea panourilor solare.
Conectorul oferă o conexiune electrică fiabilă, ermetică, care poate asigura funcționarea în condiții exterioare.
Conectorii MC4 sunt potriviți pentru cabluri cu o secțiune transversală de 2,5 mm2, 4 mm2 și 6 mm2. Acești conectori, eliberați după MC3, au, de asemenea, un grad de protecție IP67. Conectorii MC4 au un avantaj în ceea ce privește durabilitatea și rezistența la fragilitate.
Acești conectori sunt rezistenți la factori precum razele UV, apa, coroziunea și praful. În plus, conectorii originali sunt fabricați din material de înaltă calitate, ceea ce asigură o bună transmisie a semnalului.
Una dintre cele mai importante caracteristici ale conectorilor MC4 este că pot rezista și la umiditate atunci când sunt scufundați în apă la o adâncime de 1 metru timp de 30 de minute.
Acum să trecem la înțelegerea caracteristicilor și accesoriilor utilizate pentru instalarea conectorilor MC4.

Conectorii MC4 sunt ideali pentru conectarea panourilor solare indiferent de dimensiunea acestora. Panourile solare mici produc curent scăzut, în timp ce panourile solare mari produc putere mare. Cu toate acestea, ambele tipuri generează o tensiune netă în limita capacității conectorilor MC4.
Acești conectori au garnituri de apă din cauciuc înlocuibile, un capac de capăt înșurubat și un dispozitiv de reținere a etanșării. Piesele neinterschimbabile sau speciale includ corpul principal și clema metalică. Este disponibilă o clemă de siguranță opțională pentru a proteja împotriva deconectarii.
Uneltele importante necesare atunci când lucrați cu conectorii MC4 sunt o unealtă pivotantă pentru sertizarea suportului de contact.

Utilizarea conectorilor MC4.

Conectorii MC4 pot fi utilizați atât pentru conectarea serială, cât și pentru conectarea paralelă a modulelor de panouri solare. Conexiunea serială se poate face direct prin conectarea terminalelor pozitive și negative.
Cu toate acestea, conectorii MC4 multi-ramificați sunt necesari pentru conectarea paralelă. Acestea sunt împărțite în doi conectori „tată” și doi conectori „mamă”.
Ieșirile rezultate” tată „și” mamă ” trebuie conectate la sursa de alimentare. La distanțe mari, când panourile solare sunt instalate în cabane sau case, un cablu prelungitor devine obligatoriu.
Cablul prelungitor în sine conține conectorii „tată” și „mamă”, care sunt conectați la conectorii „mamă” și, respectiv, „tată” ai panourilor solare. În consecință, firul este tăiat pe măsură ce se apropie de fiecare terminal de alimentare. Firele tăiate sunt apoi conectate la sursa de alimentare.

In concluzie, zilele folosirii conectorilor MC3 si T4 au trecut!
În prezent sunt utilizați numai conectori MC4. Rezistența lor la deteriorare și ușurința în manipulare le fac mai bune decât orice altceva care a venit înaintea lor.

Коннекторы для солнечных панелей