Cine a creat primele panouri solare?

Cine a creat primele panouri solare?

Punctul de plecare pentru dezvoltarea energiei solare este considerat a fi mijlocul secolului XX.
Cu toate acestea, întrebarea „cine a inventat panourile solare și când” nu are un răspuns clar.
Mulți mari oameni de știință din trecut au contribuit la crearea unor elemente capabile să transforme radiațiile în curent electric. Și noi datorăm varietatea modernă a sutelor de soiuri de panouri solare echipelor de fizicieni și ingineri din întreaga lume.

1839: fenomenul efectului fotovoltaic

Alexander Becquerel, care a studiat efectul luminii asupra electroliților, a descoperit destul de accidental în 1839 că o tensiune electrică apare în soluție sub influența radiației. Fizicianul francez din a treia generație nu a fost cel care a inventat panourile solare. Dar acest efect, numit ulterior fotovoltaic, a marcat începutul viitoarei industrii solare.

1873: a fost descoperită fotoconductivitatea seleniului

Doar 44 de ani mai târziu, inginerul britanic Willoughby Smith a reușit să treacă de la electrolitul lichid la seleniu solid. O bucată din acest material a devenit prima celulă fotovoltaică care a devenit conductivă electric la absorbția radiațiilor. În următorii trei ani, experimentele pe seleniu au fost efectuate de fizicienii Will Adams și Rich Day. În 1876, au realizat în cele din urmă că energia solară poate fi colectată, transformată și stocată. Cu toate acestea, până acum a fost doar o teorie.

1883: prima Fotocelulă funcțională din lume

Inventatorul din New York Charles Fritts a fost cu adevărat primul care a descoperit panouri solare pentru lume. Centrala sa „desktop” era alimentată de mici materiale plastice de seleniu placate cu aur și avea o eficiență de 1,5%.

1887: explicația naturii efectului fotoelectric

Mai mult, mulți fizicieni celebri au lucrat la proprietatea uimitoare a fotonilor pentru a-și transfera energia către electroni. Heinrich Hertz a reușit chiar să descopere că generarea maximă poate fi realizată nu din radiații vizibile, ci din radiații ultraviolete. Dar numai marele Albert Einstein a fost capabil să explice însăși natura efectului fotoelectric. Pentru care mai târziu a primit pe bună dreptate Premiul Nobel.

1953: descoperirea capacităților semiconductorilor siliciului

Timp de mai bine de jumătate de secol după lucrarea lui Einstein, oamenii de știință și inventatorii nu au reușit să îmbunătățească eficiența instalațiilor solare experimentale. Motivul pentru aceasta a fost limitările semiconductoare ale seleniului și necesitatea utilizării aurului în elemente. Abia în 1953 echipa Laboratorului Bell a reușit să găsească un alt material, mai ieftin, mai practic și mai răspândit. Siliciul a devenit acest material, iar primul sistem bazat pe acesta a arătat o eficiență de 6%.

1956: începerea fabricării panourilor comerciale

Western Electric a fost prima companie care a creat panouri solare moderne și le-a adus pe piața comercială. În ciuda costului încă ridicat al echipamentului, au existat cumpărători. Cea mai faimoasă centrală solară achiziționată din acele vremuri a fost un set de panouri solare instalate pe acoperișul Casei Albe la instrucțiunile președintelui Kennedy.

1958: celule fotovoltaice în spațiu

Mulțumiri speciale ar trebui acordate celor care au inventat și construit panouri solare pentru nave spațiale. În acel moment, era imposibil să se obțină electricitate stabilă pentru echipamentele din afara Pământului în orice alt mod. Și acum nu există un singur satelit staționar, stație spațială sau navă care să nu folosească convertoare fotovoltaice.

1981: cine este creatorul primei centrale solare de tip turn?

Următorul deceniu a fost momentul apariției unor centrale solare mari de tip turn. Centrala Termodinamică solară din Deșertul Mojave (SUA) a început să funcționeze în 1981, crescând treptat numărul de oglinzi până în 1999.
Un an mai târziu, aceeași preocupare Arco Solar a construit un parc solar din California capabil să genereze mai mult de 1 MW de energie pe oră.
În 1983, compania a lansat o fermă gigantică de sute de mii de panouri solare cu o capacitate totală de 5,2 MW.

1994: Primele panouri solare cu o eficiență de 30%.

Laboratorul Național de Energie Regenerabilă din SUA a fost primul care a creat celule solare folosind elemente de pământuri rare în loc de siliciu. Ele sunt acum cunoscute ca CIGS sau combinație de fosfuri și arseniuri de germaniu, indiu și galiu. Eficiența primelor probe a fost de 30%. Celulele experimentale moderne se apropie de 45%.

1995: cine a inventat panourile solare integrate și când?

Numele acestui om este Thomas Falluji. Un brevet pentru bateriile solare integrate în copertine retractabile speciale a fost depus în 1995. Astăzi, integrarea fotovoltaicii în orice structuri și obiecte nu va surprinde pe nimeni. Este prezent în plăci pentru casele lui Elon Musk, remorci auto, felinare chinezești și chiar haine.

2015: filme fotovoltaice care au fost tipărite pe o imprimantă

Primele modele industriale au fost prezentate în 2015. Și astăzi toți cei care creează celule solare ale viitorului apropiat se concentrează pe tehnologiile cu peliculă subțire. Panourile din a treia generație nu sunt mai groase decât hârtia, sunt imprimate pe imprimante 3D și ating deja o eficiență de peste 20%. Sunt ieftine, ecologice, versatile, pot fi produse rapid în rulouri întregi și, în timp, pot înlocui complet modulele grele și scumpe din siliciu.

Cine a creat primele panouri solare?