Amplasarea panourilor solare

Amplasarea panourilor solare

Sunteți gata să valorificați puterea soarelui și să vă transformați acoperișul într-o sursă de energie verde? Dacă da, atunci trebuie să cunoașteți toate dezavantajele instalării unui panou solar, inclusiv factori importanți, cum ar fi unghiul și direcția panoului solar.
Au trecut vremurile în care energia solară era ridicol de scumpă. Astăzi, tot mai mulți oameni instalează panouri solare pe acoperiș și cu un motiv întemeiat. Acest lucru nu numai că economisește bani, dar ajută și la reducerea emisiilor de carbon și la promovarea unui viitor durabil.
Dar pentru a beneficia cu adevărat de beneficiile energiei solare, trebuie să vă asigurați că panourile sunt instalate în unghiul potrivit și în direcția corectă. În Moldova, direcția ideală pentru panourile solare este spre sud, iar unghiul optim de instalare a panourilor solare depinde de locația dvs. geografică.
Direcția și unghiul panourilor solare sunt esențiale pentru maximizarea producției de panouri solare. Asigurarea că panourile solare sunt perpendiculare pe soare în timpul orelor de vârf poate genera energie electrică maximă și economisi și mai mulți bani.
Desigur, nu este vorba doar de direcția și unghiul panoului solar. Fiți conștienți de eventualele probleme de umbră care ar putea degrada performanța panourilor dvs. Și când vine vorba de alegerea între panouri policristaline și monocristaline, există diferențe semnificative de luat în considerare, inclusiv cerințele de eficiență, cost și spațiu.

Moldova este situată în emisfera nordică, ceea ce înseamnă că lumina maximă a soarelui cade pe pereții, ușile și ferestrele orientate spre sud. Prin urmare, panourile solare trebuie să fie orientate spre sud pentru a putea genera energie electrică la randament maxim. De regulă, cel mai bun unghi pentru instalarea panourilor solare în Moldova este mai mult de 20 de grade.
Odată cu creșterea unghiului de înclinare, crește și presiunea vântului pe panou. Acest lucru le face foarte susceptibile la deteriorare. Această problemă poate fi rezolvată prin utilizarea unor structuri de montaj mai puternice. Dar acest lucru crește costul total al instalației cu 5% în timp ce crește generarea de energie cu doar 2%. În plus, un design prost proiectat poate pune investiția solară în pericol grav. Suportul insuficient poate provoca deteriorarea, dezrădăcinarea sau chiar prăbușirea panourilor și structurilor în timpul vântului puternic sau al cicloanelor.
La proiectare, accentul principal este ca unghiul panoului solar să fie aproape perpendicular pe soare, între orele 11:00 și 14:00.
Panourile produc energie electrică între orele 9:00 și 16:00. 11:00 – 14:00 sunt orele de vârf. Dacă panourile sunt perpendiculare pe soare în aceste ore de vârf, vor produce energie electrică maximă.

Pe lângă direcția și unghiul panourilor solare, este important ca nimic să arunce o umbră asupra panourilor, mai ales în orele de vârf.
Consultanți cu experiență în energie solară vizitează locul de instalare. Ei fac măsurători corecte, analizează dacă există o problemă cu umbra și sugerează o soluție în consecință.
Dacă nu există probleme cu umbrele, puteți instala panouri solare policristaline. Cu toate acestea, alegerea panourilor depinde de mulți factori.
Dacă există o problemă cu umbra, cel mai probabil vi se va cere să instalați panouri monocristaline (acestea ocupă mai puțin spațiu decât panourile policristaline și oferă mai multă eficiență).
În cele din urmă, alegerea între panourile policristaline și monocristaline depinde de eficiență, cost, cerințele de spațiu și rata de degradare.

Modalități de instalare a panourilor solare.
1.Panourile solare pot fi instalate staționare, ceea ce, de fapt, nu lasă posibilitatea ca panourile solare să urmeze mișcarea luminii solare.
Cu toate acestea, pentru a schimba unghiul panourilor solare iarna și vara, le puteți instala pe paranteze cu un unghi de înclinare pre-ajustat.
2.Există, de asemenea, o modalitate mobilă de instalare a panourilor solare, care implică utilizarea unor Trackere speciale (acestea sunt platforme care se pot roti și urmări mișcarea razelor solare).
Folosind această metodă de fixare, puteți schimba unghiul de înclinare de aproximativ două ori pe an – la sfârșitul toamnei să crească cu zece sau cincisprezece la sută și la sfârșitul primăverii să scadă cu aceeași cantitate.

Amplasarea panourilor solare